fbpx

Koptische gemeenschap genomineerd voor Nobelprijs voor Vrede

donderdag, 04 oktober 2018
Nieuws
De Koptische gemeenschap in Egypte is genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede vanwege 'diens weigering om wraak te nemen tegen dodelijke en voortdurende vervolging.'

Onder de 331 kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede van 2018 zijn de Kopten, de christelijke etnisch-religieuze groep van Egypte. Dat maakt de organisatie Coptic Orphans, een christelijke ontwikkelingsorganisatie, op 24 september bekend. Volgens de organisatie zijn de Kopten genomineerd “vanwege hun weigering om wraak te nemen tegen een achtergrond van dodelijke en voortdurende vervolging door regeringen en terroristische groeperingen in Egypte en elders.”

Dit jaar zijn 216 personen en 115 organisaties genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De winnaar van de prijs wordt op 5 oktober aangekondigd.

Kopten vormen naar schatting 10 procent van de Egyptische bevolking. Zij worden geconfronteerd met een constante dreiging van geweld. In 2015 werden 21 Kopten onthoofd door Islamitische Staat (IS) in Libië. Zij zijn inmiddels door de Koptisch Orthodoxe Kerk als martelaren erkend. In december 2017 werden tien mensen gedood bij een aanval van terroristen op een Koptische kerk nabij Caïro. Negenenveertig Christenen stierven bij aanvallen op Palmzondag en een Koptische priester door de aanval met een mes in Caïro in hetzelfde jaar.

Bron: KNA