Koptische geestelijke gestraft na huwelijkssluiting

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Koptische geestelijke is door een rechtbank in Cairo tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens "vervalsing van oorkonden". Dat heeft de Internationale Vereniging voor Mensenrechten (IGFM) meegedeeld. Pastoor Matthias Wahba van de Mariakerk bij
coptic-news

Een Koptische geestelijke is door een rechtbank in Cairo tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens "vervalsing van oorkonden". Dat heeft de Internationale Vereniging voor Mensenrechten (IGFM) meegedeeld. Pastoor Matthias Wahba van de Mariakerk bij Gise (Egypte) verbond een tot het christendom bekeerde moslima en een christen in de echt en verstrekte hun een huwelijkscontract, zonder dat hij wist dat de papieren van de bruid vervalst waren. De bekeerde Sinnab kon bij de huwelijkssluiting geen persoonsbewijs overleggen, die haar toebehoren aan een nieuw geloof bewees. In Egypte wordt het overgaan van de islam naar een ander geloof als misdrijf aangezien en als zodanig bestraft. Ex-moslims worden gediscrimineerd en krijgen met ernstige problemen te maken als ze hun persoonsbewijs willen laten veranderen.

Voor de wet gelden de bekeerlingen nog steeds als moslim. Verder is een huwelijk tussen een moslim en een aanhanger van een ander geloof verboden. Om toch met haar christelijke verloofde te trouwen zag Sinnab geen andere mogelijkheid dan met vervalste papieren bij priester Matthias Wahba aan te kloppen. Wahba trouwde het paar en gaf hun een huwelijkscontract. Toen de Egyptische autoriteiten op de hoogte gebracht werden van het huwelijk werd de zaak op 12 oktober door een rechtbank in Cairo behandeld. De pastoor en een van de getuigen werden daarin wegens oorkondevervalsing veroordeeld tot vijf jaar gevangenis. (KN/Kath.net)