Koptische christenen stierven als martelaren

dinsdag, 30 mei 2017
Nieuws
De 29 Koptische christenen die vorige week door IS-militanten werden vermoord, stierven bewust de marteldood, melden verschillende nieuwsbronnen.
20170526-Egypte-aanslag-bus

Vorige week vrijdag hielden IS-aanhangers in legeruniformen een bus met Koptische bedevaartgangers aan die onderweg waren naar het klooster van de heilige Samuel de Belijder, zo’n 120 kilometer ten zuiden van Caïro.

Voor keuze gesteld
Aanvankelijk was gemeld dat de islamitische extremisten zonder meer het vuur openden. Ooggetuigen hebben echter verteld dat de inzittenden een voor een de bus uitkwamen en gevraagd werd hun geloof af te zweren. In dat geval zou hun leven gespaard worden. Geen van de ondervraagden, zelfs de kinderen niet, gingen erop in. Ook niet toen de weigeraars een voor een in koelen bloede werd doodgeschoten.

IS eist aanslagen op
Afgelopen zaterdag eiste IS de verantwoordelijkheid op voor de brute moordaanslag. Ook de dubbele aanslag op twee Koptische kerken op Palmzondag zou het werk van IS zijn. Daarbij vielen 46 doden.

Paus: ‘slachtoffers martelaren’
Paus Franciscus noemde de slachtoffers van vrijdag afgelopen zondag al “martelaren” in zijn regina coeli-toespraak. Hij bad daarbij dat de Heer “deze moedige getuigen, deze martelaren, in zijn vrede moge verwelkomen en de harten van de terroristen moge bekeren.” De paus zegde zijn nabijheid toe aan het Egyptische volk na “een nieuwe daad van bruut geweld”. Tijdens zijn bezoek aan Genua, een dag eerder, had hij ook al voor de slachtoffers gebeden en vroeg in een tweet om gebed “voor onze Koptische broeders in Egypte”.

Bron: Katholiek Nieuwsblad