Koptische bisschop: Situatie christenen in Egypte verergert

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De situatie van christenen in Egypte wordt steeds erger. Dat zegt de in Duitsland woonachtige Koptische bisschop Anba Damian.
egypt-copts-200-x-141

De situatie van christenen in Egypte wordt steeds erger. Dat zegt de in Duitsland woonachtige Koptische bisschop Anba Damian.

"Niemand wordt ervan weerhouden christenen te doden, maar wij moeten ondanks deze omstandigheden blijven glimlachen en laten zien hoe vredig we zijn", zei Damian tegen de internationale hulporganisatie Kerk in Nood.

Aanslag

Begin januari werden bij een aanval zeven christenen en een islamitische politieagent doodgeschoten in het Zuid-Egyptische Nag Hammadi. De daders waren moslims. Zij openden het vuur op de bezoekers van drie kerken. Veel seculiere instellingen en ook de Egyptische ambassade hebben condoleances gestuurd, vertelde de bisschop. "Maar geen sjeik, noch een islamitische religieuze leider heeft afstand genomen van deze daad."

Haat

Politieke redenen ziet Damian niet in de onderdrukking van christenen in Egypte. Het gaat simpelweg om de religie. De schuldigen zijn bepaalde imams die met hun haatpreken de daders ophitsen. Intussen is de Koptische christengemeenschap tot een "Kerk van martelen" uitgegroeid. De bisschop verklaarde verder dat Egypte dringend een Wet Gelijke Behandeling moet krijgen met betrekking tot de religies. De mensen moeten hun eigen godsdienst kunnen kiezen, zonder daarvoor bestraft of beloond te worden. Het probleem is echter dat islam en politiek in Egypte niet te scheiden zijn, aldus bisschop Damian.

Bron: KNA