Koptische bisschop eist godsdienstvrijheid in Egypte

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De bisschop van de koptische christenen in Duitsland, Anba Damian, betreurt de toenemende onderdrukking van de christelijke minderheid in Egypte. Tijdens een lezing voor de Vereniging voor Bedreigde Volkeren (VvBV) op...
kopt_yusuf2-200-x-150

De bisschop van de koptische christenen in Duitsland, Anba Damian, betreurt de toenemende onderdrukking van de christelijke minderheid in Egypte.

Tijdens een lezing voor de Vereniging voor Bedreigde Volkeren (VvBV) op 15 april in Göttingen eiste Damian gelijke berechting en godsdienstvrijheid voor koptische christenen in Egypte. Daar vindt systematische discriminatie, gedwongen islamisering, ontvoeringen en geweld tegen christenen plaats. "Nu is het tijdstip gekomen waarop ons het gebed in ons eigen land is verboden", zei Damian. "We mogen geen kerken bouwen of renoveren, omdat we de religieuze gevoelens van moslims daardoor zouden kunnen kwetsen." Hij hoopt op een dialoog met de moslims.

"We willen slechts in vrede kunnen leven in ons vaderland", aldus de bisschop. Weliswaar zijn door zijn publieke optreden gevolgen te vrezen voor zijn Egyptische medebroeders, maar er is geen andere weg meer, onderstreepte Damian. Op het orthodoxe Kerstfeest werden begin januari in een Opper-Egyptisch dorpje zeven jonge kopten en een islamitische bewaker doodgeschoten.

Volgens de Vereniging voor Bedreigde Volkeren is deze aanval slechts een van de 53 delicten die in de afgelopen twee jaar hebben plaatsgevonden. "We zien een aanhoudende uittocht van jonge kopten uit Egypte", zegt Ulrich Delius, Afrika-adviseur van de VvBV. De organisatie gaat ervan uit dat de daders net als bij de vorige aanvallen ongestraft blijven.

In Egypte worden telkens weer plunderingen en ontvoeringen door radicale moslims begaan. Volgens de VvBV zien de lokale autoriteiten vaak passief toe of belemmeren zelfs het onderzoek naar de vergrijpen. Bij een van de ergste aanvallen stierven 10 jaar geleden 21 mensen. De koptische christenen zien zichzelf als oorspronkelijke Egyptenaren en zijn de grootste christelijke religieuze gemeenschap in het Midden-Oosten. Naar schattingen behoort zo"n 15 procent van de Egyptische bevolking tot de koptische minderheid. In Duitsland leven ongeveer 6000 Kopten in acht gemeenschappen. (KNA)