Kogelregen na beloften Egyptische president

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Slechts een paar uur nadat de Egyptische presi- dent Morsi ge- vluchte Koptische Christenen in de Sinaï veiligheid had beloofd, openden drie gewapende mannen het...
20121009_egypte01

Slechts een paar uur nadat de Egyptische president Morsi gevluchte Koptische Christenen in de Sinaï veiligheid had beloofd, openden drie gewapende mannen het vuur op het huis van een van hen, meldt AFP.

 

De president was zaterdag naar El-Arish gereisd om de Koptische gemeenschap aldaar te verzekeren dat zij veilig zouden zijn. Onlangs ontvluchtte een groot aantal Christelijke gezinnen vanuit het dertig kilometer verderop gelegen Rafah naar El-Arish. Islamisten bedreigden hen met de dood indien zij in het stadje aan de grens met Gaza zouden blijven wonen.

In Rafah werden eerder dit jaar pamfletten verspreid waarin het vertrek van de Koptische bewoners werd geëist. Toen in juni een Koptische winkel onder vuur werd genomen sloeg de schrik de bewoners om het hart en besloten talloze Christelijke gezinnen te vluchten, onder meer naar El-Arish.

Dat "zal niet meer gebeuren", had president Morsi beloofd. "Uw veiligheid is onze veiligheid", zei hij.

"Wat er gebeurd is, is een incident dat noch Egypte, noch haar kinderen, Moslim of Christen, representeert. Het is misdaad waarvoor de daders moeten worden aangepakt", citeerden media de Egyptische president.

Slechts enkele uren nadat hij vertrokken was openden drie gewapende mannen vanuit een rijdende auto met automatische wapens het vuur op het huis van een Koptische inwoner van El-Arish. Er vielen geen slachtoffers. De daders zijn ontkomen.

De Christelijke gemeenschap in Egypte, die altijd aanzienlijk in aantal is geweest, staat onder steeds zwaarder druk van radicale Moslims. Naast toenemend geweld rapporteren zij aanhoudend over discriminatie en marginalisatie.

Bron: AFP, foto: AP