In een dramatische oproep, spreekt de Conferentie van Religieuze Instellingen in Mozambique (CIRM) zich uit tegen het toenemende geweld in dit Afrikaanse land. Moedig verklaarde zij: "we protesteren openlijk tegen het geweld dat ons land teistert en onschuldige slachtoffers maakt." De golf van hevige aanslagen ontziet zelfs religieuzen niet, schrijft Francisco Lerma Martënez, de bisschop van Gurëºë¨ in het Noordoosten van het land, in een brief aan Kerk in Nood. Oorzaken van de geweldsexplosie zijn de algemene armoede en de scherpe tegenstellingen tussen arm en rijk. Volgens de VN is Mozambique het vierde armste land ter wereld. Het heeft ongeveer 23 miljoen inwoners op een oppervlakte van 786.000 km2.
De oproep van de religieuze instellingen vervolgt: "Mensenhandel, handel in organen, verkrachting, ontvoering, moord en gewapende overvallen "al dit geweld maakt de mensen tot gijzelaars in hun eigen land. We kunnen ons niet voorstellen dat ons land zich ontwikkelt zonder respect voor fundamentele menselijke waarden. Hier valt niet aan te tornen – integendeel: één mensenleven is van veel grotere waarde dan welk grootschalig project of financiële investering dan ook. Wij doen een beroep op de burgerbevolking, niet-gouvernementele organisaties, media en alle mensen van goede wil om samen te zoeken naar wegen om uit deze spiraal van geweld te komen.
Het protest van de CIRM is ingegeven door de zware roofoverval op een missiepost van de Consolata Missionarissen, begin mei, waarbij een geestelijke om het leven kwam.