Klooster Karmelietessen in het aartsbisdom Natal (Brazilië)

Project
Sinds jaar en dag gaat het Noordoosten van Brazilië door voor het armenhuis van het land. De emeritus-aartsbisschop van Natal, Dom Heitor de Araujo Sales, is ondertussen 87 jaar oud. Zijn leven lang heeft hij de Kerk in dit armste deel van het land gedien
ACN-20130829brazilie00348

Sinds jaar en dag gaat het Noordoosten van Brazilië door voor het armenhuis van het land. De emeritus-aartsbisschop van Natal, Dom Heitor de Araujo Sales, is ondertussen 87 jaar oud. Zijn leven lang heeft hij de Kerk in dit armste deel van het land gediend – bijna 30 jaar als priester, 15 jaar als bisschop van Caicó en 10 jaar als aartsbisschop van Natal. Sinds 2003 is hij met pensioen, maar dat wil eigenlijk helemaal niet zeggen dat hij nu aan het uitrusten is. Hijzelf is van mening dat hij in zekere zin de "beschermengel" is van zijn voormalige aartsbisdom Natal, want hij draagt nog steeds de zorg voor talrijke projecten daar.
De Karmelietessen liggen hem bijzonder na aan het hart. Zij hebben zich daar op zijn verzoek gevestigd. Het is het eerste en enige klooster van een beschouwelijke orde dat in het aartsbisdom is gevestigd is en het was zijn hartenwens om contemplatieve zusters daarheen te halen. Dom Heitor heeft in het bisdom Caicó ervaren hoezeer de mensen gesteld zijn op de contemplatieve zusters. Hij vertelt van een vrouw die ooit het klooster bezocht en daarna tegen een vriendin, die er nog nooit was geweest zei: "Je weet niet wat je gemist hebt!" Nu al komen er veel gelovigen naar de karmelietessen in Natal voor de zondagsmis, en de kapel is al overvol. Dom Heitor constateert een "grote honger naar God" bij de mensen.
De vijf eerste zusters werden aanvankelijk in het voormalige kleinseminarie ondergebracht, maar het gebouw barst nu uit zijn voegen. De Karmelietessen konden geen jonge roepingen meer aannemen, hoewel er zeven jonge vrouwen in het klooster wilden intreden. Er was ook nauwelijks ruimte voor de zusters om met handenarbeid in hun levensonderhoud te voorzien. Behalve een naaimachine in een piepkleine ruimte hadden zij geen arbeidsmogelijkheden. Zij zouden nl. graag een kaarsenmakerij openen om niet volledig van giften afhankelijk te zijn.
Kerk in Nood heeft de zusters met 96.000 euro bij de bouw van hun klooster geholpen. Zij danken daarvoor alle weldoeners!
Projectcode: 212-06-19
Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.