Klimaat van anti-kerkelijk geweld in Brazilië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De 32-jarige pater Dejair Gonsalves de Almeida is dinsdag 16 maart gestorven in het Sint-Jan de Doperziekenhuis in Volta Redonda, 80 kilometer van Rio de Janeiro aan de gevolgen...
brazilie-200-x-131

De 32-jarige pater Dejair Gonsalves de Almeida is dinsdag 16 maart gestorven in het Sint-Jan de Doperziekenhuis in Volta Redonda, 80 kilometer van Rio de Janeiro aan de gevolgen van een overval.

Zijn lichaam is opgebaard in de Onze lieve Vrouw van Genadekathedraal van het bisdom Barra do Pirai in Volta Redonda. De priester werd aangevallen toen hij zondag 14 maart terugkeerde van de parochie Goede Heer Jezus in Volta Redonda. Hij werd begeleid door de voormalig seminarist Epaminondas Marques da Silva die dodelijk werd getroffen door een slag op zijn hoofd.

Volgens het bisdom werden pater Dejair en Epaminondas zondag vroeg in de morgen ontvoerd en naar het rectoraat gebracht. "De ontvoerders wilden geld en omdat ze niets vonden sloegen ze de beide geestelijken op hun hoofd. De voormalige seminarist stierf ter plekke en de priester werd in het ziekenhuis geopereerd, maar overleefde niet," aldus een woordvoerder van het bisdom.

De voormalige seminarist was coördinator van de kerkelijke gemeenschap van Santa Cruz. "Hij zal zeer gemist worden in de Kerk en in zijn familie. We wilen solidair met hen zijn en we staan erop dat de mensen hier hun gewelddadige houding afleggen," zei pater Samuel Camargo. Pater Dejair was onder andere kanselier van het bisdom en bediende acht parochies.

De bisschop van Valta Redonda, mgr. Joë£o Maria Messi, zei dat het bisdom zwaar gebukt gaat onder het geweld en eiste dat er een vreedzamer klimaat zou komen. "We moeten ambassadeurs zijn van vrede en vrede propageren aan allen. We moeten proberen te zijn als Christus en geen wraak zoeken.

De bisschop pleitte ook voor een tijdige interventie van veiligheidstroepen en een sterke preventie van drugsgebruik. Daarnaast moet er in zijn ogen het nodige gebeuren aan sport, onderwijs en cultuur. "We kunnen niet kwaad met kwaad vergelden, maar er moet recht geschieden. We kunnen het niet opgeven. We moeten onze stem verheffen en de mensen bemoedigen om praktische oplossingen te vinden in de richting van vrede." (Fides)