Kindertehuis zusters in Kapshagay

Project
ACN-20150826kaz29555

De stad Kapshagay telt ca. 57.000 inwoners en ligt enkele uren rijden van de hoofdstad. In 2001 stichtte een Italiaanse priester hier een soort katholiek centrum. Hij bouwde een kerk aan de rand van de stad en verwierf enkele huizen. Daar hebben zich zusters gevestigd, die kinderen opnamen, afkomstig uit problematische gezinnen. Rondom het centrum heeft zich een katholieke gemeenschap gevormd. Het misbezoek van mensen uit de stad stijgt.

De ongeveer 60 kinderen die door de zusters worden verzorgd, hebben vreselijke dingen meegemaakt. De moeder is dood of met een andere man er vandoor gegaan, de vader is alcoholist, is beroepshalve steeds onderweg als monteur of is er vandoor. Veel ouders leven ook op straat, andere zijn drugsverslaafd. De zevenjarige Ola werd voordat zij bij de zusters kwam, door oudere jongens uit de buurt verkracht. Haar vader wist het, maar beval haar niemand iets te vertellen. De tweeling Rima en Ina, ook zeven jaar oud, vertelt: „Papa heeft mama met een bijl achterna gezeten“. De kleine Ania leefde op straat voor ze bij de zusters kwam.

Kostbare ervaringen
De kinderen ervaren hier voor het eerst in hun leven geborgenheid, Zorg en een geregeld leven dat lijkt op dat in een gezin. Zij spelen, leren en bidden samen, en soms maken ze mooie uitstapjes. Omdat het centrum aan een meer ligt, kunnen de kleintjes de schoonheid van de natuur zo ongeveer voor hun huisdeur ervaren. Dat is een kostbare ervaring voor kinderen, die vaak alleen maar ellende en wanorde hebben gekend.

Veel van de voormalige pupillen van de zusters hebben ondertussen zelfs hun eigen gezin. Zij hebben nog altijd een band met het centrum en de kerkgemeenschap en helpen waar ze kunnen.

Een nieuw dak
Een van de zes tehuizen waar de kinderne met de zusters leven, heeft nu dringend een nieuw dak nodig. Kerk in Nood helpt met 20.000 euro.

Projectcode: 351-05-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood/