Kerstpakketten voor arme Irakezen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Armen in Noord-Irak krijgen deze maand door religieuzen Kerstvoedselpakketten uitgereikt. Een en ander is mede mogelijk gemaakt door de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.
irak-hulppaketten-voor-de-armen-kin-9-9-2008-18-51-09

Armen in Noord-Irak krijgen deze maand door religieuzen Kerstvoedselpakketten uitgereikt. Een en ander is mede mogelijk gemaakt door de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

De communiteit van Chaldese zusters staat klaar om met hun busje erop uit te trekken. De wagen is volgepropt met kaas, ingeblikt vlees, melkpoeder, bakolie, zout, suiker, zeep en andere levensmiddelen en is onderdeel van hun hulpverleningsproject in en rond Zakho, dicht bij de Syrisch-Turkse grens. Deze Kerstmissie is mogelijk dankzij € 25.000 steun van Kerk in Nood.

Grote nood

De hulppakketten, die deze week worden verstuurd, komen te midden van aanhoudende berichten over enorme ontberingen en armoede in het Koerdische noorden van Irak, waar mensen worstelen om te overleven, ondanks overheidssteun.

Dit is de derde hulpcampagne in deze vorm sinds het initiatief vorig jaar Kerst begon. Medewerkers van Kerk in Nood zagen met eigen ogen hoe groot de uitwerking is van dit project.

Marie-Ange Siebrecht is bij Kerk in Nood projectcoördinator voor Irak. "Uit de contacten met de mensen werd duidelijk dat het werk van de zusters zeer wordt gewaardeerd. Wat zij doen, geeft veel mensen een echte steun in de rug deze Kerst: ze worden eraan herinnerd dat zij niet alleen zijn – dat elders hun broeders en zusters in het geloof aan hen denken en proberen te helpen."

Duizenden zullen naar verwachting profiteren van de voedselpakketten, die met voorrang worden gegeven aan ouderen, gehandicapten en anderen met speciale behoeften.

Hulpmaatregelen

De steun maakt deel uit van de voortdurende hulp van Kerk in Nood aan de christelijke gemeenschap in deze regio in Irak. Onder de gelovigen vindt sinds het begin van de oorlog in 2003 een enorme uittocht plaats. In zes jaar tijd is hun aantal gedaald van een miljoen tot minder dan 350.000 nu.

Dit voorjaar doneerde Kerk in Nood € 20.000 ten behoeve van aan gevluchte Iraakse christenen in Syrië die wanhopig wachten op hulp en onder zeer primitieve omstandigheden moeten leven, meestal in en rond de hoofdstad Damascus.

Steeds weer heeft de Syrische bisschop Antoine Audo van Aleppo, die de coördinatie van de Kerk in Nood hulpverlening verzorgt in de regio, gewezen op het belang om op alle mogelijke manieren hulp te bieden.

Kerk in Nood heeft ook Iraakse christelijke vluchtelingen in Jordanië en Turkije ondersteund. Tijdens een bezoek aan Istanbul vorige maand, ontmoette Neville Kyrke-Smith, de directeur van KIN in Engeland, mgr. Franë§ois Yakan, de patriarchaal-vicaris voor de Assyriërs en Chaldeeërs van Turkije. Yakan staat aan het hoofd van een organisatie ter ondersteuning van de Irakese christelijke vluchtelingen.

Mgr. Yakan zei tegen Kyrke-Smith: "Wij bieden de hoop van Christus – en dankzij Kerk in Nood – de liefde van Christus via praktische hulp. De steun van Kerk in Nood – door geloof en solidariteit – betekent zoveel voor ons. Gebed verenigt ons met u elke dag."

Bron: ACN