Kerstmis is verboden in Brunei

woensdag, 23 december 2015
Nieuws
De sultan van Brunei heeft het in het openbaar vieren van Kerstmis verboden. Wie het toch doet, kan tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen.
Brunei_Verbod_Kerstmis

Het verbod is ingevoerd, omdat Kerstmis “schade zou kunnen toebrengen” aan het islamitische geloof. In het land in Zuidoost-Azië geldt de sharia, de islamitische wetgeving. De sultan vreest dat het “excessief en openlijk” vieren van het kerstfeest de Moslims – iets meer dan 78% van de bevolking – “van de juiste weg” af zou kunnen brengen. De sultan wordt in zijn besluit gesteund door islamitische leiders in Brunei. Elk openlijk symbool en elke openbare viering van het christelijke feest zijn verboden. Straffen variëren van geldboetes tot 20.000 dollar en gevangenisstraffen die kunnen oplopen tot vijf jaar.

Het is Christenen wel toegestaan om Kerstmis te vieren, maar enkel “privé” en nadat ze de autoriteiten daarvan “preventief op de hoogte hebben gebracht”. In het openbaar mogen inwoners van Brunei geen kaarsen aansteken en geen religieuze symbolen, zoals kruisjes, dragen. Ook mogen ze geen kerstbomen optuigen, religieuze liederen zingen en kerstkaarten versturen.

Desondanks zijn er inwoners die zich op eigen wijze verzetten tegen het verbod. Op sociale media publiceren zij foto’s van hun kerstboom met de hashtag #MyTreedom. Ook vanuit andere plekken op de wereld worden foto’s geplaatst, zoals vanuit Saudi-Arabië waar het in het openbaar vieren van Kerstmis al langer verboden is. Vanuit Irak, Iran en Pakistan zijn ook foto’s geplaatst.

(KN/AsiaNews)