Kerstkaartenactie voor Palestijnse Christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kerk in Nood / Oostpriesterhulp is een actie gestart om met de verkoop van kerstkaarten Palestijnse Christenen te ondersteunen. De Kerstkaarten zijn ontworpen, gedrukt en verpakt in Bethlehem, dat ligt in Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever. D
20101008kerstkaart01

Kerk in Nood / Oostpriesterhulp is een actie gestart om met de verkoop van kerstkaarten Palestijnse Christenen te ondersteunen. De Kerstkaarten zijn ontworpen, gedrukt en verpakt in Bethlehem, dat ligt in Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever. De verkoop in Nederland betekent een directe steun aan arme, Palestijnse Christenen. Klik hier voor de link naar de webshop.

Bijzondere synode

Deze maand ontmoeten de bisschoppen uit het Midden-Oosten elkaar in Rome voor een bijzonder synode. Ze spreken duidelijke taal. "Als het Christendom verdwijnt of verzwakt in onze landen is dat een verlies voor de gehele Kerk. Hier stond de wieg van het Christendom. Onze landen zijn gezegend door de aanwezigheid van Christus en van de eerste generaties Christenen. Wij hebben de zware verantwoordelijkheid het christelijk geloof te bewaren. Wij willen de herinnering aan de oorsprong levend houden."

Uitdagingen

De Kerken in het Midden-Oosten staan voor grote uitdagingen. Emigratie van gezinnen. Daling van geboortecijfers. Een samenleving die zich verzet tegen evangelische waarden. In Irak zijn Christenen zwaar getroffen omdat zij de kleinste en zwakste Irakese gemeenschap vertegenwoordigen. In Libanon zijn Christenen politiek verdeeld. In Egypte groeit de politieke Islam en daarmee de onderdrukking van Christenen. In Turkije bestaat geen volledige godsdienstvrijheid. Palestijnse Christenen kunnen zich niet vrij bewegen. Ze hebben vaak geen toegang tot de heilige plaatsen en ze hebben weinig mogelijkheden om een inkomen te verdienen.

Vergeten Christenen

De internationale politiek vergeet of negeert vaak het bestaan van Christenen in het Midden-Oosten. Dat is een verwijt van de Kerkleiders uit het Midden-Oosten aan westerse politici. Juist voor Christenen is het moeilijk om een bestaanszekerheid op te bouwen. Omdat ze zich niet bewust zijn van het belang van hun aanwezigheid is emigratie een gemakkelijke stap. "Maar", zo zeggen de bisschoppen, "iedereen is in zijn eigen land brenger van de boodschap van Christus, ook al betekent dat moeilijkheden en vervolging. Vrede, democratie en economische, maatschappelijke en culturele ontwikkeling kunnen de emigratie een halt toe roepen. Het westen kan daarin een belangrijke rol spelen."

Pallets kerstkaarten

Kerk in Nood ondersteunt Christelijke minderheden in het Midden-Oosten: cursussen, vervoersmiddelen, noodhulp voor vluchtelingen, bouw van kerken en kapellen of projecten die de dialoog en vreedzaam samenleven tussen Christenen en Moslims bevorderen. De kerstkaartenactie is daar een onderdeel van. Onder soms moeilijke omstandigheden is het Palestijnse Christenen gelukt om meerdere pallets kerstkaarten naar Nederland te sturen. Zo is er soms geen papier beschikbaar, of duurt het lang voordat enveloppen worden geleverd of is het lang wachten op inpakmateriaal. De kerstkaarten zijn te bestellen via de website van Kerk in Nood (www.kerkinnood.nl/winkel of door te bellen naar 073 "613 08 20).