Kerstgift voor gezinnen in Syrië

Project
Sinds 2,5 jaar wordt er in Syrië zwaar gevochten en er is nauwelijks hoop dat de gevechten tot een einde komen. "Het drama in Syrië gaat verder. Er zijn veel vluchtelingen die alles kwijt zijn."
20130312_001

Sinds 2,5 jaar wordt er in Syrië zwaar gevochten en er is nauwelijks hoop dat de gevechten tot een einde komen. "Het drama in Syrië gaat verder. Er zijn veel vluchtelingen die alles kwijt zijn; meer dan 100.000 Syriërs zijn omgekomen; 11.000 kinderen zijn gedood: sommigen door sluipschutters anderen door willekeurige executies of door martelingen", zo omschrijft pater Halemba, bureauhoofd voor het Midden Oosten van Kerk in Nood, de situatie in Syrië.

Hij vervolgt: "Meer dan twee miljoen Syriërs zijn het land ontvlucht, van wie naar schatting de helft uit kinderen bestaat." Ook de Christenen hebben te lijden. Familieleden en vrienden zijn gemarteld of gedood. Niemand weet of hun lichamen ooit zullen worden gevonden. Patriarch Gregorios III heeft een lijst opgesteld met de namen van Christenen die zijn gedood vanwege hun Katholieke geloof en die als martelaren zijn omgekomen. Er staan 215 namen op. De lijst is niet af maar hij wil de families geestelijk en morele steun bieden, vooral met Kerstmis, wanneer zij extra aan hun geliefden denken.

Kerstgift voor slachtoffers

Kerk in Nood volgt zijn suggestie op en geeft ieder gezin een Kerstcadeau van 180 euro. Namens patriarch Gregorios III doet pater Halemba een beroep op alle vrienden van Kerk in Nood om hulp voor deze families die een familielid hebben verloren en die zwaar hebben te lijden. De families hebben een dubbel verlies geleden. Zij treuren niet alleen om een geliefde die plotseling uit hun leven is weggerukt, maar zij zijn ook in armoede gedompeld, omdat de vermoorde persoon meestal de kostwinnaar van de familie was. Deze mensen hebben haast letterlijk alles verloren en zoeken nu, net als de Heilige Familie, beschutting in de meest elementaire schuilplaatsen in de hoop bescherming te vinden tegen de naderende winter. "Financiële steun zal een goed gebaar zijn om solidariteit te tonen en hen eraan herinneren dat veel Katholieken aan hen denken en om hen geven tijdens deze bijzondere feestdagen. Laten wij bidden voor deze families!"

Op 22 januari komt de Vredesconferentie in Genève weer bijeen. De Secretaris Generaal van de VN, Ban-Ki-moon, noemt de bijeenkomst een "missie van hoop". Laten wij bidden voor vrede in Syrië en voor uitvoering van het doel van de Conferentie: een vreedzame overgang te bewerkstelligen die instaat voor "vrijheid, waardigheid, veiligheid en bescherming" voor allen.

In iedere Gloria zingen we: "En vrede aan alle mensen van goede…". Laat het een dubbel gebed worden voor de getroffen families.

Projectcode: 330-09-00

[1] Bron: AFP en Reuters

Bron en Foto: Kerk in Nood