Kerstcadeautjes voor de kinderen van Nineveh

vrijdag, 29 december 2017
Nieuws
Dankzij Kerk in Nood kregen Iraakse kinderen op de vlakte van Nineveh dit jaar kerstcadeautjes.
ACN-20171206-65314

Door Maria Lozano

Een groot pakhuis met witte en grijze muren. Tientallen dozen staan op de vloer opgestapeld. Het ziet er misschien uit als een naargeestig gebouw, maar is in feite een pakhuis vol dromen. Onder de betonnen balken en tussen de houten pallets zijn tientallen handen druk bezig; je ziet er veel glimlachende gezichten. De laatste dagen zijn O’Neal, Santa, Reben en vele andere vrijwilligers van de Chaldeeuwse katholieke parochie van Erbil de kleine helpers geworden van de Kerstman in dit pakhuis.

Het is net Kerstmis geweest en de Iraakse kinderen van de vlakte van Nineveh keken – net zoals andere kinderen over de hele wereld – vol opwinding en verwachting uit naar deze speciale dagen. Voor velen van hen is deze Kerst anders, omdat dit de eerste keer is dat zij Kerstmis vieren in hun eigen huis. De laatste drie jaar hadden zij geen huis om Kerstmis te vieren, vluchteling in eigen land, als gevolg van de invasie van de Islamistische strijders van IS in augustus 2014. Net zoals Jezus die zelf geen thuis had – hij werd geboren in een stal – zaten de kinderen van de dorpen en steden van Nineveh de laatste jaren met Kerstmis in vluchtelingenkampen of in andere opvang, die gehuurd was met steun van het bisdom Ankawa. Vrienden en weldoeners uit de hele wereld spanden zich tot het uiterste in en gaven financiële hulp: meer dan 6330 families zijn inmiddels teruggekeerd naar de christelijke dorpen in dit gebied en zij proberen hun leven weer op te bouwen. Andere families wachten nog op een goede gelegenheid.

Kerstmis is de grote gave van God aan de mensen en daarom een boodschap van hoop. Zuster Ni’am is de coördinator van het project. “Deze kinderen schrijven in hun verlanglijstjes vaak dat hun eerste wens is om op een stabiele plek in vrede te leven. Hun tweede wens is naar school te kunnen blijven gaan en een derde wens is een plek om te kunnen spelen.” De zuster twijfelt er niet aan dat de kinderen blij zijn met de ‘materiële cadeautjes’ die het goede nieuws brengen van de aanwezigheid van God onder ons, en die het stempel dragen van de liefde van God de Vader. In het pakket zit ook een winterjack, een zeer wenselijk cadeau omdat de winter in dit deel van Irak erg koud kan zijn en de temperatuur vaak onder nul is. Ook zitten er in elk pak chocolaatjes en, om ook de religieuze betekenis van dit feest te onderstrepen, een Bijbel of een ander geestelijk boek, aangepast aan de leeftijd van het betreffende kind.

“Kerstmis wordt een vreugdevolle en tegelijkertijd pijnlijke viering: vreugdevol omdat ze konden terugkeren naar hun geboorteplaatsen en huizen; en pijnlijk vanwege de staat waarin ze hun dorpen aantroffen: vernielde, verbrande en leeggeroofde huizen; gestolen, verbrande en vernielde kerken, verwaarloosde straten, bijna geen openbare diensten, vrienden die het land verlaten hebben”, licht zuster Ni’am toe. Het wordt daarmee een Kerstmis dat veel lijkt op die eerste Kerstmis in Bethlehem, waar blijdschap en leed zich vermengden in de levens van Maria en Jozef, toen zij zich klaarmaakten voor de geboorte van de Zoon Gods.