Kerken in Soedan op last van overheid vernield

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Op last van een functionaris van de Soedanese regering is maandag een Kerk verwoest. Daarbij werd volgens journalisten van CNN geen acht geslagen op de klachten van bewoners in de buurt. De aanval vond een dag na een brief van de autoriteiten plaats waari
20140704Soedan01

Op last van een functionaris van de Soedanese regering is maandag een Kerk verwoest. Daarbij werd volgens journalisten van CNN geen acht geslagen op de klachten van bewoners in de buurt. De aanval vond een dag na een brief van de autoriteiten plaats waarin zij aankondigden de kerk te zullen neerhalen. Dat zei de priester Kuoa Shimal. De regering antwoordde niet op vragen die CNN telefonisch stelde. Klachten over het in meerderheid islamitische land dat er geen godsdienstvrijheid is, kwamen onlangs internationaal onder de aandacht. Vooral na de rechtszaak tegen Meriam Yehya Ibrahim, een moeder van twee kinderen. Omdat zij haar Christelijk geloof niet wilde afzweren, werd ze ter dood veroordeeld. Daarop kwam een wereldwijd protest, wat er toe leidde dat ze vrijgelaten werd en zich weer met haar Amerikaanse gezin kon verenigen.

Lokale getuigen meldden dat maandagmorgen een 70 man tellende groep naar de krottenwijk in de buurt van hoofdstad Khartoum kwamen. Enkele daarvan waren in burger. CNN bezocht na het incident de plaats waar de kerk in puin lag. In april 2013 kondigde de Soedanese minister van Religieuze Aangelegenheden aan dat er geen vergunning gegeven zou worden voor het bouwen van een kerk binnen twee jaar nadat het voornamelijk Christelijke Zuid Soedan zich had afgescheiden van het noorden en een eigen onafhankelijke staat vormde. Tijdens een korte territoriale oorlog tussen Noord Soedan en Zuid Soedan in april 2012, viel een bende islamisten ook al een kerk ten westen van Khartoum aan en vernielde haar ondanks een politiekordon rond het gebouw. Door de dreiging van geweld zijn de kerken van Soedan leeg. Bij een zondagse viering vroegen gelovigen CNN hun namen niet bekend te maken. "De kerk heeft nu te maken met terreur. Je voelt je niet veilig als je bidt", zei een Christelijke activist.

Bron: CNN

Foto: tora-yeshua.nl