Kerken in Niger verwoest

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Zinder, een stad in het zuid-oosten van Niger, zijn vorige week drie kerken verwoest. De daders waren demonstranten die protesteerden tegen de anti-islam film "De onschuld van de moslims". Onder...
20120926Niger01

In Zinder, een stad in het zuid-oosten van Niger, zijn vorige week drie kerken verwoest. De daders waren demonstraten die protesteerden tegen de anti-islam film ‘The innocence of muslims’. Onder de aangevallen kerken bevindt zich ook de centrale katholieke Kerk van Zinder, een plaats op 900 kilometer afstand van hoofdstad Niamey.

Onder het scanderen van "Allah Akbar" en het uitroepen van anti-Amerikaanse en anti-Israëlische leuzen, beschadigden de demonstranten de deur van de kathedraal, die uiteindelijk verwoest werd. Dat maakte de pastoor van de parochie bekend, die daarin bijgevallen werd door de BBC. Volgens pater Delphin Nyembo kwamen de demonstranten kort na het vrijdaggebed bij de kerk. Ze namen alle objecten van waarde mee, staken alle documentatie in brand en sloegen het beeld van de Maagd Maria aan stukken, omdat het hun woede opwekte. Twee protestante kerken in het stadje werden eveneens verwoest. In een reactie op de gewelddadigheden deed de Islamitische Raad van Niger (CIN), het hoogste religieuze instituut in het land, een beroep op de gelovige moslims zich te onthouden van het vernielen van Christelijke plaatsen. In een communiqué, dat zondag gepubliceerd werd in de staatsmedia ,verklaarde de CIN dat "de islam een vreedzame en tolerante religie" is .

Dekmantel

In het land waar 90 procent van de bevolking moslim is, is de islam overwegend tolerant; de verhouding tussen de verschillende religieuze gemeenschappen wordt algemeen als vreedzaam beschouwd. Maar sinds de invoering in de jaren "90 van een pluralistische democratie, staat het land onder invloed van de fundamentalistische islam. Met name de in het buurland Nigeria gewelddadige Boko Haram wordt bewonderd. In 1988 werd de hoofdkerk van de protestante gemeenschap in de zuidelijke stad Maradi tijdens een politieke manifestatie verwoest. In 2001 diende in dezelfde stad een protestmanifestatie tegen een modeshow als dekmantel voor aanvallen op talrijke missiehuizen en protestante kerken. Afgelopen zondagmorgen was de spanning voelbaar in de parochie van Zinder, vertelde pastoor Nyembo. De mis werd gevierd in een aangrenzend zaaltje. Veiligheidstroepen werden ingezet om bescherming te bieden aan kerken in Niamey en in de rest van het land.

Bron: BBC Afrique
Foto: BBC