Kerken in brand gezet in Caucasus

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het noorden van de Caucasus is nog altijd een gebied met veel spanningen en Christelijke kerken, maar ook islamitische leiders, zijn doelwit van gewelddadige acties. Tussen 1 en 2 november zijn er op verschillende plaatsen in het gebied aanvallen geweest
20101105Rusland01

Het noorden van de Caucasus is nog altijd een gebied met veel spanningen en Christelijke kerken, maar ook islamitische leiders, zijn doelwit van gewelddadige acties. Tussen 1 en 2 november zijn er op verschillende plaatsen in het gebied aanvallen geweest op Christelijke kerken en moslimleiders. De plaatselijke Christelijke leiders doen hun uiterste best de spanningen niet verder op te voeren en ontwijken beschuldigingen aan het adres van religieuze extremisten.

Onderzoekers en de publieke opinie wijzen desalniettemin met een beschuldigende vinger in die richting. In de vroege ochtend van 1 november stonden drie kerken in de autonome republiek Karachayevo-Cherkessia in brand. Volgens waarnemers staken militanten een orthodoxe kerk in Orjonikidzevsky in brand, die daardoor bijna verwoest werd. Daarna deden ze hetzelfde in een andere orthodoxe kerk en een baptistenkerk. In alle drie de gevallen werden de gebouwen gespaard door het onmiddellijke ingrijpen van priesters en gelovigen, die, na de brandweer ingeseind te hebben, op eigen initiatief begonnen met het bestrijden van de vlammenzee.

Provocatie

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Karachayevo-Cherkessia, Kazim Baybanov, onstond het vuur nadat er ontvlambaar materiaal door de gebroken ruiten van het gebouw naar binnen gegooid waren. Plaatselijke media en onderzoekers wezen onmiddellijk op het spoor van religieus extremisme dat de Russische Caucasus teistert. Christelijke leiders hebben in dit klimaat hun best gedaan vijandigheid met de moslimgemeenschap te vermijden. Volgens uitlatingen van de aartsbisschop van Stavropol en Vladikavkaz, mgr. Feofan, is er geen reden om te spreken over religieuze haat in de regio. "Het was een goed geplande provocatie," meent hij. "Maar we kunnen niet spreken van interreligieuze vijandschap tussen orthodoxe Christenen en moslims. We mogen moslims niet de schuld geven, we kunnen mensen niet veroordelen op grond van individuele incidenten. Er zijn zelfs politiemensen en moefti’s vermoord en de aanvallen hebben dezelfde kenmerken: de bedoeling is interreligieuze harmonie te verstoren, maar daar zullen ze niet in slagen," stelde de orthodoxe bisschop. Zijn mening werd bevestigd door het nieuws dat er een iman was vermoord. De geestelijke leider van een moskee in Khasavyurt (Republiek Dagestan) werd gedood door een schot door zijn hoofd. De autoriteiten hebben ook naar deze moord een onderzoek gestart. (Bron: AsiaNews)