Kerken dicht na dreigementen extremisten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Na aanhoudende protesten door een extremistische Moslimgroepering hebben de autori- teiten in de Indo- nesische provincie Atjeh twee Katholieke en een...
20120507_Indonesie01

Na aanhoudende protesten door een extremistische Moslimgroepering hebben de autoriteiten in de Indonesische provincie Atjeh twee Katholieke en een Protestantse kerk gesloten.

 

Volgens de Moslimradicalen waren de kerken "illegaal" en eisten ingrijpen door de overheid. Die hebben nu aangevoerd dat er iets niet klopt met de vergunningen en hebben de bedehuizen verzegeld.

Een van de Katholieke kerken betreft een historisch Katholiek kapelletje dat al veertig jaar in gebruik is.

Hoewel een overwegend Islamitische gebied, heeft de provincie Atjeh zich altijd gekenmerkt door een "geest van tolerantie" en is dit de eerste keer dat de autoriteiten maatregelen nemen tegen de bedehuizen van de Christelijke minderheid.

Het gaat om de Katholieke kerk in Napagaluh, Singkil, de sub-district van Paris Danau, de Protestantse kerk Gereja Kristen Pakpak Daire en de Katholieke Sint Pauluskerk van Napagaluh in het dorp Lae Bagno.

De laatste betreft een kapelletje uit 1974 dat wekelijks door tientallen gelovigen wordt bezocht voor de eredienst. In 38 jaar zijn er nooit spanningen of incidenten geweest met de overwegend Islamitische omwonenden.

De sluiting is het resultaat van een lange reeks protesten waartoe de afgelopen tijd door Islamitische extremistische bewegingen is opgeroepen. Daartoe behoort onder meer het Singkil Moslim Forum, dat klaagt over de "wildgroei" van Christelijke kerken in de regio.

Zij wijzen op de bouw van 27 gebedshuizen terwijl in 2001 tussen Christenen en Moslims was afgesproken dat er in het gebied slechts één kerk en vier kapelletjes zouden mogen zijn.

De Katholieke kerk van Napagaluh is een statiekerk van de parochie van Tumbajae Manduamas en valt onder het bisdom Sibolga. Vertegenwoordigers van de getroffen geloofsgemeenschappen wilden niet reageren op vragen van AsiaNews.

Bron en foto: AsiaNews