Kerkbezetting door moslims hooguit "ordeverstoring"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een gewelddadige bezettingsactie door moslims van de kathedraal van Cordoba in maart van dit jaar is volgens een...
20101112spanje01

Een gewelddadige bezettingsactie door moslims van de kathedraal van Cordoba in maart van dit jaar is volgens een Spaanse rechter hooguit ordeverstoring en geen schending van de religieuze vrede. Dat meldt LifeSiteNews.

Geweld

Tijdens afgelopen Goede Week drong een groep van zo"n honderd uit Oostenrijk afkomstige moslims de kathedraal van Cordoba binnen om onder leiding van een imam te bidden. Toen bewakers en gealarmeerde agenten daar een stokje voor wilden steken werd een aantal moslims zeer gewelddadig en kwam het tot schermutseling waarbij een van de bezetters een mes gebruikte.

‘Geen provocatie’

Volgens de rechter was er geen sprake van het bewust provoceren van de katholieke religieuze gevoelens maar eerder van een poging een verkeerd gebaar van tolerantie door gemeenschappelijk gebruik van de kerk te willen af te dwingen, aldus de rechter.

De actie was niet bedoeld om de katholieke godsdienst te vernederen of om te kwetsen, maar om gemeenschappelijk gebruik te bepleiten, meent de rechter.

Vroeger moskee

Moslims in Spanje eisen al langer het gebruik op van de kathedraal als gebedshuis. Tijdens de bezetting van Spanje door de Moren in de achtste eeuw werd de toenmalige kathedraal van Cordoba met de grond gelijk gemaakt en vervangen door een moskee. Toen de bezetters uit Cordoba verdreven werden tijdens de zogeheten "Reconquista" werd de moskee omgebouwd tot kerk. Daarbij werd een groot deel van de oorspronkelijke architectuur in tact gelaten.

Gewonden

Ondanks een verbod op islamitische eredienst in de kathedraal drong de groep op de woensdag voor Witte Donderdag het godshuis binnen en begonnen met de uitvoering van hun religieuze riten. Toen bewakers daar een einde aan wilden maken werden zij aangevallen. Enkele bewakers raakten daarbij gewond. Acht bezetters werden opgepakt, de rest mocht gaan.

 

Bron: LifeSiteNews