Kerk wil Turkije voor Europees Hof slepen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het orthodoxe patriarchaat van Constantinopel wil Turkije desnoods voor het Europese Hof slepen om erkenning van zijn religieuze rechten te krijgen. Dat heeft de oecumenisch patriarch, Bartholomeus I, gezegd tijdens een Eucharistieviering in de St.-Georg
bartolomeo-200-x-227

Het orthodoxe patriarchaat van Constantinopel wil Turkije desnoods voor het Europese Hof slepen om erkenning van zijn religieuze rechten te krijgen. Dat heeft de oecumenisch patriarch, Bartholomeus I, gezegd tijdens een Eucharistieviering in de St.-Georgeparochie in Istanbul.

De orthodoxe Kerk wil de inbeslagname van land en gebouwen door de Turkse overheid aanvechten evenals de juridische onmogelijkheid om erkenning te krijgen als rechtspersoon. Het besluit om naar de rechter te stappen en desnoods tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te gaan is genomen door de Synode. "Wij zijn hier samen gekomen om deze religieuze ceremonie te vieren in een parochie die voor veel problemen staat", zei patriarch Bartholomeus I (foto). "En deze gemeenschap is niet de enige."

"Het probleem is dat deze parochie en zijn gemeenschap officieel geconfisceerd is door de overheid. Dit is ook met veel andere gebouwen van de Kerk van Constantinopel gebeurd. Dit betekent dat wij geen enkele aanspraak kunnen maken op het beheer van de bezittingen van deze gemeenschap, noch verder kunnen gaan met het kiezen van een bestuursraad. Het gevolg is dat we niet het recht hebben om datgene te beheren wat ons door onze voorvaders is nagelaten. Het enige wat wij in deze plaatsen mogen uitvoeren zijn religieuze riten. Helaas is dit het lot van deze en vele andere parochies van de Kerk van Constantinopel."

Het gebouw waar het patriarchaat een school voor de gemeenschap had gevestigd, bestaat nog, maar is omgebouwd tot een speelhal. Om aan dit onrecht een eind te maken heeft de Synode besloten een aanklacht in te dienen. Eerst bij een Turkse rechtbank, maar als dat geen effect heeft bij het Europese Hof in Straatsburg.

Bron: KN/AsiaNews