Kerk ter nagedachtenis van vermoorde Simona

woensdag, 17 augustus 2016
Nieuws
De Italiaanse familie Monti zal met de hulp van Kerk in Nood in Bangladesh een kerk laten bouwen. "Simona is een martelares. Wij zullen de vervolgde Christenen in Bangladesh ondersteunen."
bangladesh3

“Simona is uit geloofshaat gedood, en juist daarom wilden wij ons haar herinneren door de vervolgde Christenen te ondersteunen”. Zo verklaarde pater Luca Monti, de broer van Simona, de beslissing een gift te doen aan Kerk in Nood ter ere van Simona. Zij werd gedood op 35-jarige leeftijd, gelijktijdig met het kind dat zij droeg, tijdens de tragische aanslag op de ‘Holey Artisan Bakery’ in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. De aanslag vond plaats in de nacht van 1 op 2 juli 2016.

St. Michael-kerk

De familie Monti zal hierdoor, via tussenkomst van Kerk in Nood, bijdragen aan de bouw van de St. Michael-kerk in Harintana, een klein stadje in het zuiden van Bangladesh, dat deel uitmaakt van het bisdom Khulna.

Avellino

“Wij zijn een christelijke familie”, bevestigt ons pater Luca Monti, pastoor van de Sint Petrus en Paulus Kerk, gelegen in Santa Licia di Sereno, in de provincie Avellino (Italië). “Wij vinden dat Simona en alle andere slachtoffers van deze dramatische aanval martelaren zijn. Wij hebben dus besloten de begrafenis bescheiden te houden, om een goede daad te kunnen stellen ten dienste van de vervolgde Christenen. En dat hebben we gedaan met behulp van Kerk in Nood, omdat dit een Pauselijke stichting is, en omdat die prachtige projecten uitvoert ten behoeve van onze medebroeders, die vanwege haat voor ons geloof vervolgd worden.”

Simona Monti

Dat is een concreet protest tegen de verschrikkingen van het extremisme in een land als Bangladesh, getroffen door een fundamentalisme. Het is een aanmoediging tot een interreligieuze dialoog en een ondersteuning van minderheden. De familie Monti zal hiermee bijdragen tot de bouw van een gebedshuis voor de christelijke gemeenschap van Harintana, die tot nu toe verplicht was enkele kilometers te lopen en een rivier over te steken, om de dichtsbijzijnde kerk te bezoeken. “Wij hebben dit project gekozen, omdat wij zeker weten, dat de Sint Michaelkerk een bemoediging is voor de Christenen van Bangladesh. Zodat zij geen angst meer hebben en niet opgeven, zelfs onder geweld. En verder hebben wij dit ook gedaan voor Simona, want wij hopen, dat de locale bevolking voor de zielenrust van Simona en voor onze familie zal bidden.”

Martelares

Pater Luca herinnert zich met name de werklust en “minzame vastberadenheid” van zijn zus. De priester merkt verder op, dat naast het grote verdriet de familie Monti kracht put uit de wetenschap dat Simona gedood is om haar geloof. “Het was bijzonder ontroerend mijn vader te horen zeggen: “Ik heb God een priesterzoon gegeven en een dochtermartelares”.

Vanaf januari 2015 tot vandaag heeft Kerk in Nood voor meer dan 750.000 euro aan projecten in Bangladesh uitgegeven.

N.B.: De getoonde algemene foto’s uit Bangladesh zijn niet direct gerelateerd aan dit artikel