Kerk Pakistan eist einde seksueel geweld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De katholieke Kerk in Pakistan heeft zondag lichtpro- cessies en gebeds- bijeenkomsten gehouden tegen de golf van seksueel geweld...
20140429_Pakistan01

De katholieke Kerk in Pakistan heeft zondag lichtprocessies en gebedsbijeenkomsten gehouden tegen de golf van seksueel geweld.

Na afloop van de zondagsmis werd gebeden voor de jonge slachtoffers van verkrachting. Directe aanleiding is de groepsverkrachting, vorige week van de zevenjarige Sara, een christelijk meisje uit het dorpje Mally ki in het district Sialkot in de provincie Punjab.

Daders vrijuit

Bekend is dat het meisje door vier moslimmannen verkracht is waarna zij in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis is opgenomen. Toen de familie aangifte wilde doen is haar vader, naar verluid met medewerking van de politie, ontvoerd om daarmee af te dwingen dat er geen stappen zouden worden ondernomen. Volgens AsiaNews wordt de man door de politie vastgehouden terwijl de daders nog vrij rondlopen.

De zaak staat niet op zichzelf. Vorige week werden nog twee minderjarige meisjes verkracht in Punjab. Een negenjarig meisje werd verkracht en vermoord in het district Jhang en een zesjarige in de provinciehoofdstad Faisalabad. De toestand van het meisje is kritiek.

Mensenrechtenactivisten en geestelijke leiders wijzen erop dat er een grens is overschreden nu de autoriteiten geen vinger meer uitsteken om het gewone volk te beschermen.

Golf van geweld

Uit onderzoek door mensenrechtenorganisaties Mahisi Foundation en Life for All Pakistan blijkt dat het aantal gewelddaden sterk is gestegen. In 2013 werden 370 verkrachtingen gemeld, waarvan 185 groepsverkrachtingen. Er werden 1603 eerwraakmoorden gemeld, 2133 gevallen van geweld tegen vrouwen, 406 gedwongen huwelijken, waaronder 176 gevallen waar minderjarigen bij betrokken waren. 220 vrouwen werden vermoord op beschuldiging van overspel en 887 gevallen van foltering van vrouwen door de politie.

Mensenrechtenorganisaties schatten dat de gemelde zaken slechts zo"n 10% vormen van het totaal.

Bij de gebedsbijeenkomsten werd ook gebeden om een snelle vrijlating van Asia Bibi en Sawan Mashi, twee christenen die valselijk ter dood zijn veroordeeld wegens blasfemie.

Bron en foto: AsiaNews