Kerk op Sumatra aangevallen tijdens dienst

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een groep extremisten die behoort tot het "Islamic Defenders Front" verstoorde de zondagsdienst van de Tandemn Huria Kristen Batak Protestantse gemeenschap in de stad Binjai van de Indonesische provincie...
20131202Indonesia_protestant_community_closed_small

Noord-Sumatra: Honderden Islamisten vallen een Protestantse gemeente aan tijdens de dienst van Mathias Hariyadi
Een groep extremisten die behoort tot het "Islamic Defenders Front" verstoorde de zondagsdienst van de Tandemn Huria Kristen Batak Protestantse (Hkbp) gemeenschap in de stad Binjai van de Indonesische provincie Noord-Sumatra. Honderden leden van de plaatselijke christelijke gemeente moesten hun kerk verlaten "voorgangers zowel als gemeenteleden-. De traditionele weekenddienst werd vroegtijdig beëindigd vanwege deze bedreigingen door de fundamentalisten. De gelovigen keerden naar huis terug onder begeleiding van de oproerpolitie.

Lokale overheid besluiteloos

Ooggetuigen meldden dat de aanval van gisterochtend op de Protestants christelijke gemeenschap werd geleid door honderden FPI-leden (Front Pembela Islam "Islamic Defenders Front), geholpen door een aantal lokale Islamitische groeperingen. De aanvallers schreeuwden luidkeels dat de kerk niet legaal is, volgens de extremisten hebben de autoriteiten in het gebied nog geen enkele beslissing genomen over de legitimiteit van de geloofsactiviteiten in het gebouw. De Islamitische aanval ligt in het verlengde van het besluit dat de lokale autoriteiten moeten nemen over het feit of deze christelijke gebedsplaats wettelijk toegestaan is. Er ligt nog geen uitspraak en de onverwachte aanval van de extremisten zou er op gericht kunnen zijn meer druk te willen zetten op de rechter.

Nasir Ahmad, FPI-coördinator zei dat het belemmeren van de Hkbp-dienst de ‘steun’ heeft van de lokale politici, zoals eerder werd bevestigd tijdens een speciale bijeenkomst op 27 november 2013. Tijdens deze bijeenkomst bespraken zij de kwestie met de leiders van Binjai. De Moslims beweren dat de kerk illegaal is zolang de zaak nog onder de rechter is en nog niet de goedkeuring heeft gekregen van de plaatselijke bevolking. Zainnuden Purba, een parlementslid voor Binjai, verwijst naar de lokale overheid die in de afgelopen 5 jaar bezig is een beslissing te nemen.

Islamisering

Indonesië is het grootste door Moslims bevolkte land ter wereld (85% is moslim) en terwijl men de grondwettelijke persoonlijke basisvrijheden (waaronder die van godsdienst) wil handhaven wordt Indonesië toch steeds vaker het strijdtoneel van geweld en beledigingen aan het adres van minderheden: 5.7% van de bevolking is Protestants Christelijk, 3% is Katholiek, 1.8 % Hindoe en 3.4% hangt een andere godsdienst aan.
De provincie Atjeh heeft Islamitische wetgeving en veel gebieden worden steeds radicaler en extremer in het toepassen van moslimwetten in het leven van zijn burgers.

In dit verband heeft het FDI een leidende rol gespeeld in een brede campagne gericht op islamisering. In een aantal plaatsen hebben hun leden geweld gebruikt om de door de Sharia geïnspireerde regels en voorschriften, zoals het verbod op alcohol en het verbod op een bepaalde seksuele moraal, op te leggen. De groep, waarmee de meeste Indonesiërs het niet eens zijn, wordt ook beschuldigd van het verhinderen van de bouw van kerken, zij gebruiken geweld om hun doel te bereiken. Sinds 2000 worden zij ook van verdacht van een aantal aanslagen op Amerikaanse ambassades en bars, nachtclubs en privéclubs, en dit vooral tijdens de Ramadan, de heilige vasten- en gebedsmaand voor Moslims.

Bron en Foto: AsiaNews