fbpx

Kerk Oekraïne ziet Viktor door ogen God

maandag, 27 november 2017
Nieuws
Noodgedwongen breekt Viktor zijn vloer op. Nu hij en zijn vrouw door de oorlog in Oekraïne geen vast werk hebben, zaagt hij samen met zijn zonen Wasiliej en Kola de planken in stukken voor de kachel.
vlcsnap-2017-10-25-13h47m13s038

Noodgedwongen breekt Viktor zijn vloer op. Nu hij en zijn vrouw door de oorlog in Oekraïne geen vast werk hebben, zaagt hij samen met zijn zonen Wasiliej en Kola de planken in stukken voor de kachel. Om het huis te verwarmen. In de lente hopen beiden weer in de landbouw te werken. Tot dan is het overleven. “Alleen de Kerk helpt ons”, vertelt Viktor, dankbaar voor de soep, de thee en het brood dat hij die ochtend bij de broeders Albertijnen in de stad Zaphorizhya kreeg.  

Het brood dat de familie eet, is gebakken door Micha, een jongeman die door dezelfde broeders van de straat is gehaald. Tot enkele jaren geleden leefde hij in de tunnels van de stadsverwarming, samen met vijf anderen die nu merendeels aan de drugs zijn of in de gevangenis zitten. Micha is getrouwd en is pas vader geworden. “In mijn geval veranderde alles omdat ik de broeders Albertijnen leerde kennen. Ze lieten me een andere weg zien. Alles viel op zijn plek door het gebed. Nu help ik de broeders en bak ik brood voor wie arm of zonder huis zijn, zoals ik vroeger.”

Met de hulp van God weten religieuzen en parochies in heel Oekraïne mensenlevens weer op de rails te krijgen. Zo’n anderhalf miljoen vluchtelingen moeten rondkomen van nog geen € 70 per maand. Het is monnikenwerk, maar broeder Wieslaw en zijn medebroeders zien het als een kans. “Er zijn rijke mensen, maar er was lang geen Kerk hier, geen plaats van liefde en delen. Daarom moet God ons hier hebben gebracht. Door ons gebed, doordat we het habijt dragen, door het kruis en door onze kapel, proberen we de wereld te veranderen in de houding van de ander.” 

Bisschop Szyrokoradiuk van Charkov: “Toen we onze kerk in de jaren negentig terugkregen van de communisten, kwamen er maar zeven mensen naar de eerste Heilige Mis. Nu zit de kerk op zondag vol bij elk van de zeven Missen. Zelfs de Orthodoxen komen ons hulpgoederen brengen, omdat de Katholieke Kerk de vluchtelingen en armen écht helpt.”

Helpt u mee met €25, zodat deze barmhartige Samaritanen hun werk in dit vergeten land kunnen voortzetten? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van "Oekraïne."