fbpx

Kerk meldt mensenrechtenschendingen Zimbabwe

maandag, 04 februari 2019
Nieuws
De commissie voor vrede en gerechtigheid van de Katholieke bisschoppenconferentie in Zimbabwe verzamelt informatie over mensenrechtenschendingen in het land.
20190122-Zimbabwe

"De slachtoffers komen vaak naar de Kerk om hulp te zoeken en om onze ziekenhuizen te bezoeken, en we brengen die zaken onder de aandacht van de overheid, zodat ze dienen als bewijs van wat er gebeurt", vertelde pr. Frederick Chiromba, secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie.

Op 25 januari leidde bisschop Michael Bhasera van Masvingo een delegatie bisschoppen bij een ontmoeting met Constantin Chiwenga, vice-president van Zimbabwe, de minister van defensie van het land en het hoofd van het nationale inlichtingendienst om de gewelddadige protesten van midden januari, waarbij 12 mensen werden gedood, te bespreken.

Het doel van de bijeenkomst in Harare was volgens pr. Chiromba "om inzicht te krijgen in wat deze situatie teweegbracht en om te bespreken hoe de regering en de Kerk kunnen samenwerken, zodat we doorgaan na deze situatie richting een Zimbabwe dat we willen."

Hij riep de regering en de betrokken partijen op de dialoog te omarmen en merkte op dat "er zoveel polarisatie is in de natie en dat de Kerk het best geplaatst is om te bemiddelen", meldde Crux eerder. In hun recente verklaring gaven de bisschoppen de regering de schuld van een "hardhandige en onverdraagzame omgang met afwijkende meningen" die resulteerden in de dood van onschuldige mensen.

De recente stakingen door artsen, leraren en anderen zijn volgens de bisschoppen een gevolg van het "falen van de regering om de verslechterende economische situatie te stoppen en daarmee het feit dat veel kostwinners hun baan verliezen. Ook zijn de kosten van levensonderhoud buiten het bereik van de meerderheid van de mensen gestegen."

De werkloosheid in Zimbabwe ligt boven de 80 procent. Veel Zimbabweanen beschuldigen president Emmerson Mnangagwa van het niet nakomen van beloften van vóór de verkiezingen om de economie te verbeteren.