Kerk Maleisië blijft "Allah" gebruiken als godsnaam

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Katholieke Kerk in Maleisië blijft in de Liturgie het woord "Allah" gebruiken voor God. Dat heeft Aartsbisschop Murphy Pakiam van Kuala Lumpur laten...
20131015_maleisie01

De Katholieke Kerk in Maleisië blijft in de Liturgie het woord "Allah" gebruiken voor God. Dat heeft Aartsbisschop Murphy Pakiam van Kuala Lumpur laten weten aan de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

Aanleiding is het verbod dat een Maleise rechtbank onlangs oplegde aan de Katholieke krant The Malaysia Herald om het woord "Allah" als Godsnaam te gebruiken. Volgens de Aartsbisschop betreft de uitspraak alleen de krant en niet de Liturgie of de Bijbel in de landstaal.

Katholieken in Maleisië gebruiken het woord "Allah" al sinds de zeventiende eeuw.

Restrictief

Mgr. Pakiam geeft toe dat het nog ongewis is of radicale Islamitische groepen het oordeel van de rechtbank nog restrictiever zullen interpreteren. "Ons wapen is gebed", aldus de Aartsbisschop, die verwees naar de gebedsbijeenkomst in het stadion van Kuala Lumpur van afgelopen zondag waarbij Maleisië, in aansluiting bij de gebedsbijeenkomst op het Sint-Pietersplein, aan het Onbevlekt Hart van Maria werd toegewijd. "Wij hopen en bidden dat de Heilige Geest onze wetgevers en beleidsmakers zal verlichten. Zelfs de extremistische groepen hebben ons gebed nodig", aldus Mgr. Pakiam.

Hoger beroep

De hoofdredacteur van The Malaysia Herald, pater Lawrence Andrew, heeft laten weten in hoger beroep te zullen gaan tegen het oordeel van het Hof van Beroep. Dat verwierp vorige week het oordeel van een lagere rechtbank in 2009 die het gebruik van het woord "Allah" had toegestaan.

Het Hof oordeelde echter dat alleen Moslims het woord "Allah" mogen gebruiken omdat anders verwarring zou kunnen ontstaan. Omdat het gebruik van de term geen integraal deel uitmaakt van de Christelijke godsdienst oordeelde het Hof dat een verbod op het gebruik de godsdienstvrijheid van de Christenen niet zou aantasten.

Maleisië telt 29,2 miljoen inwoners, van wie 60% Moslim is, 19% Boeddhist, 6% Hindoe, 6% Protestant en 3% Katholiek.

Bron: Fides, foto: UcaNews