fbpx

Kerk Indonesië: “Onderzoek moord op catechist Papoea door leger”

dinsdag, 17 november 2020
Nieuws
Diverse Indonesische katholieke verenigingen hebben samen de Verenigde Naties verzocht om onderzoek te doen naar de moord op Rufinus Tigau. De katholieke catechist werd op 26 oktober door Indonesische veiligheidstroepen in de provincie Papoea vermoord. Tigau was ongewapend in de richting van een patrouille gegaan om uitleg te vragen over schietpartijen in het dorp Kampung Jibaguge.
Protest West-Papoea - Wiki Commons

De omstandigheden rondom de moord op Tigau – die gedetailleerd zijn vastgelegd door de plaatselijke Kerk en religieuze ordes in Papoea – hebben in Indonesië voor veel discussie gezorgd. Tot op heden heeft de Indonesische overheid geen initiatief genomen om de verantwoordelijken te zoeken en aan te wijzen. De betrokkenheid van de Verenigde Naties zou een onafhankelijk onderzoek mogelijk maken, dat recht doet aan de moord, die tot dusver onbestraft is gebleven.

Vertegenwoordigers van de katholieke Kerk in Indonesië hebben een ontmoeting gehad met de minister voor politieke, juridische en veiligheidszaken, Mahfud. Naast kardinaal Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, aartsbisschop van Jakarta en voorzitter van de Indonesische bisschoppenconferentie, waren daarbij ook de bisschoppen van de bisdommen Agats en Merauke op Papoea aanwezig. De delegatie sprak haar bezorgdheid uit over de verspreiding van het geweld in de archipel en benadrukte dat de militaire interventie heeft geleid tot een verharding, waar juiste de weg van dialoog moet worden bewandeld om geschillen op te lossen.

Priester Martin Kuayo, administrateur van het bisdom Timika: “De zaak van Rufinus is niet het eerste geval van geweld dat de dienaren van de katholieke Kerk aangaat. Op 7 oktober hebben militairen ook Agustinus Duwitau, een andere catechist, doodgeschoten. Als we zwijgen over deze incidenten vrees ik dat het nog erger zal worden.” De katholieken zijn ervan beschuldigd lid te zijn van de seperatistische groepen in West-Papoea, aanklachten die door de plaatselijke Kerk resoluut zijn afgewezen. Lokale christelijke organisaties maken ook melding van twee andere recente incidenten waarbij Papoea-christelijke leiders in onduidelijke omstandigheden werden gedood: de protestantse dominee Yeremia Zanambani werd op 19 september 2020 doodgeschoten door soldaten in Intan Jaya. Enkele dagen later, op 22 september, werd dominee Albert Degei dood aangetroffen in het dorp Kalisemen in het regentschap van Nabire.

Bron: Fides