Kerk in Nood voorgedragen voor Sakharov Prijs

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kerk in Nood is dit jaar voorgedragen voor de gerenommeerde Sakharov Prijs voor Vrijheid van Meningsuiting. De prijs wordt ieder jaar door het Europees Parlement toegekend om erkenning te bieden aan personen of organisaties voor hun inzet voor mensenrecht

Kerk in Nood is dit jaar voorgedragen voor de gerenommeerde Sakharov Prijs voor Vrijheid van Meningsuiting. De prijs wordt ieder jaar door het Europees Parlement toegekend om erkenning te bieden aan personen of organisaties voor hun inzet voor mensenrechten en fundamentele vrijheden, waaronder de vrijheid van godsdienst of geloof.

Kerk in Nood is genomineerd binnen een groep organisaties met daarin o.a. l"Oeuvre d"Orient en Open Doors International, gecoördineerd door de Franse organisatie CHREDO (La Coordination des Chrétiens d"Orient en Danger). Dit voorstel wordt gesteund door de heer Philippe Juvin, Lid van het Europees Parlement (Frankrijk, EPP), die hiervoor individuele steun krijgt van collega’s uit verscheidene landen en politieke groeperingen.

Onder het totaal van zeven voordrachten voor de Sakharov Prijs bevinden zich ook de Patriarch van de Chaldeeuwse Katholieke Kerk, Zijne Zaligheid Louis Raphaël Sako samen met prof. Mahmoud Al-Asali die op 20 juli 2014 werd vermoord toen hij opkwam voor de rechten van Christenen in Mosoel. Kerk in Nood steunt van harte de leden van het Europees Parlement met deze voordracht om aandacht te blijven geven aan het huidig lijden van de vervolgde Christenen in Irak. Twee voordrachten ter verdediging van het fundamentele recht op vrijheid van religie en gedachte in hetzelfde jaar zijn zeer bijzonder en geven uiting aan het groeiend bewustzijn in Europa van het gevaar dat religieuze minderheden in het gehele Midden-Oosten lopen.

Eerdere winnaars van deze prijs zijn o.a. Nelson Mandela, Lalala Yousafzai, de Russische non-gouvernementele organisatie Memorial en de secretaris-generaal van ve VN Kofi Annan en zijn staf.

Johannes Heereman, uitvoerend president van Kerk in Nood zei: "Wij zien in deze voordracht een blijk van medeleven door de internationale gemeenschap met het vreselijk lijden van vervolgde Christenen in de wereld en als een erkenning van het werk van Kerk in Nood ter bescherming en bevordering van religieuze vrijheid en mening. Dit zou niet mogelijk zijn zonder Gods genade en de steun van onze weldoeners."