Kerk in Nood steunt Oost-Europa

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Engelse afdeling van Kerk in Nood heeft aangekondigd bij te gaan dragen aan de bouw van een nieuw pastoraal centrum in Skopje, hoofdstad van Macedonia. Het centrum kan een belangrijk middel zijn voor...
macedonie-_kerk_en_opgravingen-600-x-450

De Engelse afdeling van Kerk in Nood heeft aangekondigd bij te gaan dragen aan de bouw van een nieuw pastoraal centrum in Skopje, hoofdstad van Macedonia.

Het centrum kan een belangrijk middel zijn voor de christelijke gemeenschap in de regio. Na het verschijnen van rapporten dat eenderde van de mensen werkeloos is wendde de Macedonische Kerk zich tot de hulporganisatie, die € 8.000 doneerde voor het pastoraal centrum

De financiële steun om het centrum te vernieuwen en in te richten is onderdeel van een reeks projecten die de Engelse afdeling van Kerk in Nood onder haar directeur Neville Kyrke-Smith in Oost-Europa opzet. Het pastoraal centrum heeft last van vochtigheid en een nieuwe verwarming is dringend nodig in dit land waar temperaturen kunnen dalen tot -15 graden Celsius. Verder wordt er € 4000 steun gegeven aan Macedonia om een priesterhuis te renoveren, dat ook in Skopje ligt en hoognodig gerepareerd moet worden.

Macedonië

De directeur van het pastoraal centrum, mgr. Antun Cirimotic, vertelde Kerk in Nood dat er veel aan het in 1983 opgezette gebouw moet gebeuren om het klaarte maken voor zijn missie. "Al 26 jaar is er absoluut geen bouwkundige verbetering aan het huis verricht," lichtte hij toe. De Macedonische Kerk is in het hele land actief in sociaal werk zoals het runnen van gaarkeukens, weeshuizen en ziekenhuizen. Bisschop Kiro Stojanov van Skopje zei: "de mensen respecteren ons. Omdat ons werkterrein uitgestrekt is, zijn wij overal zichtbaar. We hebben veel roepingen, al zijn we maar een kleine Kerk." De Macedonische Kerk kent veel uitdagingen. Er zijn 18 priesters die 20.000 katholieken bedienen in een land met 2 miljoen inwoners.

Albanië

In buurland Albanië groeit de Kerk na de val van het communisme nog steeds, hoewel ze nog niet alle bezittingen zoals kerken heeft teruggekregen van de vroegere communistische regering. In het Albanese bisdom Shkodre wordt eveneens een pastoraal centrum opgeknapt, waarvoor Kerk in Nood € 4000 ter beschikking heeft gesteld.

Slowakije en Roemenië

Ook de zusters Redemptoristen in Slowakije en een religieuze gemeenschap in Roemenië zullen hulp ontvangen om hun werk voort te kunnen zetten. Het roepingenpastoraat blijft een prioriteit voor Kerk in Nood. De vorming van novicen en andere zusters Karmelieten van het Kind Jezus en de congregatie van de Zusters van de Engelen in Polen krijgen eveneens steun.(ACN)