Kerk in Nood start actie voor Christenen in het Heilig Land

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kerk in Nood voert actie voor Christenen in het Heilig Land. Daarmee beantwoordt Kerk in Nood de oproep van de Patriarch van Jeruzalem, mgr. Fouad Twal: "Wij rekenen op uw liefde en uw steun. Hoe zou zonder u onze toekomst eruit zien?" Kerk in Nood steunt
20091004heiligland

Kerk in Nood voert actie voor Christenen in het Heilig Land. Daarmee beantwoordt Kerk in Nood de oproep van de Patriarch van Jeruzalem, mgr. Fouad Twal: "Wij rekenen op uw liefde en uw steun. Hoe zou zonder u onze toekomst eruit zien?" Kerk in Nood steunt de Christenen in het Heilig Land met een verkoopactie van Kerstkaarten en olijfhouten cadeau-artikelen.

"De toekomst van de Kerk in het Heilig Land loopt gevaar, behalve als Christenen elders in de wereld zich inspannen om hulp te verlenen", zo zegt mgr. Fouad Twal. Volgens de Patriarch zal het aantal Christenen in Jeruzalem binnen enkele jaren dalen van 10.000 naar minder dan 5.000. In het Heilig Land als geheel daalde het aantal Christenen over een periode van 60 jaar van 10 naar minder dan twee procent.

Christen-Palestijnen zijn net als Islamitische Palestijnen het slachtoffer van discriminatie door de Israelische overheid. Hun bewegingsvrijheid wordt belemmerd, er is grote woningnood en de belastingen zijn torenhoog. Vooral de muur die door Israel rondom de Palestijnse gebieden wordt gebouwd is de Patriarch een doorn in het oog. "Vele Palestijnen worden opgesloten in getto-achtige gebieden waardoor toegang tot werk, medische zorg, onderwijs en andere basale diensten ernstig wordt belemmerd. Er groeit een nieuwe generatie Christenen op die vele van de Heilige plaatsen niet kan bezoeken terwijl ze er slechts een paar kilometer vandaan wonen."

Mgr. Fouad Twal noemt Kerk in Nood een voorbeeld van solidariteit en verwijst daarbij naar de hulp aan seminaristen en religieuze zusters in Bethlehem, naar de hulp voor gezinnen die olijfhouten artikelen maken en naar de hulp voor organisaties die de interreligieuze samenwerking stimuleren.

De Nederlandse afdeling van Kerk in Nood heeft zich de woorden van de Patriarch aangetrokken en is een nieuwe verkoopactie begonnen om zo de Christenen in het Heilig Land te steunen. Zo is er een serie fraaie Kerstkaarten te koop, die zijn ontworpen, gedrukt en verpakt in Bethlehem. Ook is er een nieuwe collectie olijfhouten artikelen verkrijgbaar bij Kerk in Nood. De olijfhouten artikelen zijn gemaakt door arme gezinnen in Bethlehem die met de verkoop in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Alle artikelen zijn telefonisch via de website te bestellen. Ook is bij Kerk in Nood een verkoopfolder beschikbaar die op aanvraag wordt toegestuurd.