Kerk in Nood schiet vluchtelingen te hulp

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood heeft 25.000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan vluchtelingen in Sri Lanka.
refugees-200-x-150

De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood heeft 25.000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan vluchtelingen in Sri Lanka.

Het geld is bestemd voor de aanschaf van voedsel, drinkwater, medische hulp en babykleding voor de overvolle vluchtelingenkampen. Per kamp zijn zo"n 60.000 mensen opeengepakt. Meer dan een kwart miljoen mensen zijn nog niet naar hun woonplaatsen teruggekeerd sinds het einde van de burgeroorlog. Vorige maand versloeg het Sri Lankaanse regeringsleger na een hevig en bloedig slotoffensief de afscheidingsbeweging van de Tamil Tijgers. Daarbij zouden ten gevolge van artillerieduels en raketbeschietingen meer dan 20.000 burgers zijn gedood en meer dan 40.000 zijn gewond geraakt. In het frontgebied is alles verwoest en ligt het bezaaid met onontplofte munitie en mijnen.

De noodhulp van Kerk in Nood is gezien de enorme omvang van de humanitaire catastrofe slechts een begin van een langdurig hulptraject. Zij ziet de wederopbouw van de verwoeste parochies en de ondersteuning van de zielzorg in de vluchtelingenkampen in de nabije toekomst als haar hoofdtaak. De toezegging van Kerk in Nood komt als antwoord op een noodkreet van de bisschop van Jaffna, mgr. Thomas Savundaranayagam. Hij dankt Kerk in Nood voor de snelle reactie.

Zijn priesters werken op dit moment vooral in de vluchtelingenkampen waar zielzorg en humanitaire hulp niet meer van elkaar te scheiden zijn. In de kampen ontbreekt het vooral aan sanitaire voorzieningen, voedsel en schoon drinkwater.

De regering probeert de vluchtelingen weliswaar te helpen, maar kan de problemen niet aan en komt vaak met haar hulp te laat, aldus de bisschop. Bron: Kerk in Nood