Kerk in Nood lanceert gebedsactie van Sudanese bisschoppen in Nederland

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kerk in Nood nodigt u uit om met ons mee te bidden voor vrede in Sudan. U geeft daarmee gehoor aan de oproep van de bisschoppenconferentie uit Sudan die een noveen hebben aangekondigd voorafgaande aan de onafhankelijkheid op 9 juli 2011. Deze actie zal ge

Bidt mee voor de nieuwe staat Zuid-Sudan

Kerk in Nood nodigt u uit om met ons mee te bidden voor vrede in Sudan. U geeft daarmee gehoor aan de oproep van de bisschoppenconferentie uit Sudan die een noveen hebben aangekondigd voorafgaande aan de onafhankelijkheid op 9 juli 2011. Deze actie zal gehouden worden van 29 juni tot en met 7 juli en er zullen naar verwachting enkele duizenden mensen aan deelnemen. Het doel van de actie is om samen te bidden voor een duurzame vrede in zowel Noord- als Zuid-Sudan.Tijdens deze actie krijgt u iedere dag een email van Kerk in Nood met daarin gebeden voor die dag. Ook zullen er de laatste nieuwsberichten en achtergrond artikelen aangeboden worden. Door deze noveen mee te bidden sluit u zich aan bij gelovigen over heel de wereld die bidden voor de vrede in Sudan. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden op www.kerkinnood.nl/sudan.

Sociale leer

De bisschoppen van Sudan hebben voor deze actie een document uitgegeven waarin aan de hand van de sociale leer van de Katholieke Kerk iedere dag een overweging en gebeden aanreikt. Een eerdere gebedsactie van de bisschoppen uit Sudan, 101 dagen van gebed voor het referendum op 9 januari, is zeer succesvol gebleken. Tegen alle verwachtingen in is dit referendum rustig verlopen en heeft Noord-Sudan de uitslag erkend.

Vrede

Tijdens het referendum sprak 99% van de bevolking van Zuid-Sudan zich uit voor afscheiding van het noorden en voor de stichting van een onafhankelijke staat Zuid-Sudan. Deze onafhankelijkheid is mogelijk geworden door de vredesovereenkomst van 2005 die een einde maakte aan een bloedige oorlog die sinds 1983 woedde. Sinds 1983 zijn er meer dan 2 miljoen mensen omgekomen en meer dan 2.5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Ramp

Ondanks het vredesakkoord van 2005 en de oprichting van de onafhankelijke staat Zuid-Sudan zijn er nog steeds aanvallen van het leger en rebellen en dreigt er een nieuwe grote humanitaire ramp. Zowel het leger van Noord-Sudan als de rebellen legers vallen nog regelmatig de bevolking van het zuiden aan. Het recentste voorbeeld hiervan is de aanval van het leger op Kadugli, een stad in de regio van Zuid-Kordofan, in de eerste helft van juni.

Burgerrechten

Daarbij komt dat Noord- en Zuid-Sudan moeten nog belangrijk zaken regelen zoals burgerrechten, rechten op de olievoorraden en de markering van de grenzen. Ook zal er nog een apart referendum in de Abyei regio, op de grens tussen Noord- en Zuid-Sudan, gehouden worden.