Kerk in Nood kent noodhulp toe aan Haïti

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
© Maurice PiquardHet internationale kantoor van Kerk in Nood heeft een bedrag van $ 70.000 toegekend aan Haïti als bijdrage om de eerste noden onder de slachtoffers van de aardbeving te lenigen. Het bedrag zal wordt besteed en verantwoord door de nuntius
20100115haitikleuterschool
© Maurice Piquard

Het internationale kantoor van Kerk in Nood heeft een bedrag van $ 70.000 toegekend aan Haïti als bijdrage om de eerste noden onder de slachtoffers van de aardbeving te lenigen. Het bedrag zal wordt besteed en verantwoord door de nuntius in Haïti, mgr. Bernardito Auza. Het bedrag is bestemd voor water, voedsel, medicijnen en tenten.

Het bedrag van $ 70.000 is een eerste toekenning om de ergste noden te helpen lenigen. Op het moment probeert Kerk in Nood contact te leggen met de bisschoppen van Haïti. Op basis van de contacten en rapporten van de bisschoppen zullen de komende weken aanvullende fondsen beschikbaar worden gesteld.

"We staan voor enorme logistieke problemen", heeft de nuntius aan Kerk in Nood laten weten. "Er zijn geen watervoorraden meer, tankstations zijn gesloten. Het coördinatie-centrum voor de hulpverlening gaan we waarschijnlijk verplaatsen naar het verdergelegen Gonaives want in Port-au-Prince ontbreekt het ons aan alles."

De Katholieke Kerk is door de aardbeving zwaar getroffen. De aartsbisschop van Port-au-Prince, altijd met een brede lach op zijn gezicht, vond de dood toen hij tijdens de aardbeving op zijn balkon stond. Hij stortte vanaf het balkon naar beneden en vond onmiddellijk de dood. "We hebben zijn lichaam overgebracht naar Gonaives", laat de nuntius weten. "Het is hier niet gebruikelijk om iemand meteen te begraven. Dat had ik wel voorgesteld, maar dat wordt hier als een belediging gezien."

"We moeten nog inventariseren hoeveel priesters en religieuzen de dood hebben gevonden", gaat de nuntius verder. De vicaris-generaal, fr. Charles Benoit, ligt onder het puin van het vier verdiepingen tellende gebouw van de aartsbisschop. Het is een grote hoop beton. De kanselier van het bisdom, fr. Cherie, vond de dood.

De nuntius bezocht het seminarie en trof één grote hoop beton aan. Slechts één gebouw is blijven staan. Van de stafmedewerkers is één persoon bedolven. Drie of vier seminaristen worden vermist. Negen seminaristen vonden de dood.
Van de Notre Dame-kathdraal resteert slechts een kruis. Het is niet bekend of er zich mensen in de kathedraal bevonden tijdens de aardbeving.

Regina Lynch, directeur projecten van Kerk in Nood zegt in gedachten "heel dicht bij de mensen van Haïti te zijn". En verder: "We doen ons uiterste best om onze project-partners in Haïti te bereiken, maar het verbreken van alle communicatie-middelen maakt dat heel erg moeilijk. Laat we in deze pijnlijke dagen vooral bidden voor Haïti. We bidden dat God zijn volk mag troosten in deze zeer, zeer moeilijke situatie."

Regina Lynch vertrouwt op de royale gebaren van de donateurs van Kerk in Nood en wil naast de toegekende noodhulp ook lange-termijn hulp verstrekken om de kerkelijke structuren weer op te bouwen. Van de 8,8 miljoen tellende bevolking van Haïti is 80% katholiek. Het land telt 10 bisdommen, 338 parochies, 791 priesters, 1851 religieuze zusters en 421 seminaristen.

Klik hier om te doneren