Kerk in Nood: hulp voor Congo

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De internationale kerkelijke hulporganisatie Kerk in Nood (Aid to the Church in Need, ACN) heeft € 20.000 uitgetrokken voor noodhulp voor de 1,2 miljoen vluchtelingen in Congo. De hulp, in de vorm van voedsel, dekens en medicijnen, gaat naar het bis
congo-200-x-150

De internationale kerkelijke hulporganisatie Kerk in Nood (Aid to the Church in Need, ACN) heeft € 20.000 uitgetrokken voor noodhulp voor de 1,2 miljoen vluchtelingen in Congo. De hulp, in de vorm van voedsel, dekens en medicijnen, gaat naar het bisdom Goma, de grootste brandhaard in de Oostelijke provincie Kivu.

De bevolking is massaal op de vlucht geslagen sinds de recente confrontaties tussen rebellen en regeringstroepen.Zowel rebellen als regeringssoldaten maken zich op grote schaal schuldig aan plundering, verkrachting en moord.

"Tweede Darfur"

Kerk in Nood overweegt nog mee hulpgoederen te sturen. Volgens kerkelijke bronnen bestaat de angst dat de provincie Kivu "een tweede Darfur" wordt. Een priester, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, verklaart: "De moeders en kinderen hebben water nodig. Ze hebben behoefte aan dekens, omdat de nachten nu al zo koud zijn."
Samen met andere kerkelijke medewerkers is de priester belast met de taak 10.000 mensen te voorzien van voedsel en onderdak. Drie partijen

In schoolgebouwen, waar de vluchtelingen worden opgevangen, is geen plek meer over. De huidige humanitaire crisis volgt op gevechten in Noord-Kivu tussen troepen van Tutsi-generaal Nkunda, Hutu-rebellen uit Rwanda en het Congolese leger.
Afgelopen week, verdreef generaal Nkunda het Congolese leger uit de buurt van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. De opstandige Tutsi-strijders hebben onder strikte voorwaarden ingestemd met noodhulp voor de regio.

Wereld is doof
De bevolking is woedend op de weigering van de 17.000 VN-troepen om de rust in het gebied te herstellen. Het is de omvangrijkste VN-vredesmissie ter wereld. Een hulpverlener, die anoniem wil blijven zegt: "De wereld wil er niet over horen, maar als gevolg van de crisis sterven mensen onder het toeziend oog van de VN en de VN-troepen."
De Democratische Republiek Congo is een van de belangrijke doelgebieden van de internationale hulporganisatie Kerk in Nood. Vorig jaar stuurde Kerk in Nood er voor bijna € 1,59 miljoen aan hulp naartoe.

Bron: ACN