Voor hulp aan Irakezen die vluchten voor vervolging heeft Kerk in Nood een bedrag van € 100.000 beschikbaar gesteld.
Wanhopig op zoek
Kerk in Nood geeft daarmee antwoord op de oproep van de patriarch van Irak om de mensen te helpen die wanhopig op zoek zijn naar voedsel en onderdak nadat ze vluchtten voor de oprukkende troepen van de Islamitische Staat (voorheen ISIS).
Deze toezegging van Kerk in Nood komt bovenop de noodhulp die Kerk in Nood al in juni verleende kort nadat de Islamitische Staat Mosul had veroverd.
Dood en ziekten
In een gepassioneerde oproep van zondag 10 augustus verklaarde Louis Sako, de Chaldeeuws-Katholieke patriarch: "Dood en ziekten grijpen om zich heen onder de kinderen en ouderen tussen de duizenden gezinnen die vluchtten naar de regio Koerdistan. Gezinnen die alles verloren tijdens de recente tragische ontwikkelingen. Ondertussen rukken de ISIS-militanten verder op en is de humanitaire hulp onvoldoende van omvang."
Slapen in het park
De patriarch zei dat 70.000 ontheemde Christenen samen met andere minderenheden hun toevlucht hebben gezocht in Ankawa een voorstad van Erbil. Kerkgebouwen zijn al overvol en mensen slapen nu in openbare parken.
Twee maaltijden
Patriarch Sako zei: "De gezinnen die onderdak hebben gevonden in kerken en scholen maken het redelijk goed, maar degenen die nog slapen op straten en in openbare parken bevinden zich in een erbarmelijke situatie." Een van de projectpartners van Kerk in Nood, aartsbisschop Bashar Warda van Erbil, verstrekt de ontheemden in de stad twee maaltijden per dag.
Bagdad
De 60.000 vluchtelingen verder naar het noorden in Dohuk verkeren volgens de patriarch in een nog veel slechtere situatie dan de ontheemde gezinnen in Erbil. De patriarch voegt eraan toe: ‘sommige gezinnen hebben schuilplaatsen gevonden in Kirkuk en Sulaymaniyah. Sommigen zijn zelfs nog veel verder weg naar de hoofdstad Bagdad getrokken."
Gebrek aan internationale coördinatie
De patriarch benadrukt de noodzaak voor meer hulp door buitenlandse overheden en organisaties: "De humanitaire behoeften rijzen de pan uit: huisvesting, voedsel, water, medicijnen en financiële middelen. Het gebrek aan internationale coördinatie vertraagt en beperkt een effectieve hulp aan de duizenden die wachten op directe ondersteuning. De kerken doen alles wat in hun vermogen ligt."
Bron foto: Ankawa.com