Kerk in Nood condoleert Venezuela en hoopt op betere tijden voor de Katholieke Kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De directeur van Kerk in Nood Nederland, Joris van Voorst tot Voorst, condoleert de bevolking van Venezuela met het overlijden van hun president. Hij spreekt tevens de hoop uit dat de situatie voor de Katholieke Kerk...

De directeur van Kerk in Nood Nederland, Joris van Voorst tot Voorst, condoleert de bevolking van Venezuela met het overlijden van hun president. Hij spreekt tevens de hoop uit dat de situatie voor de Katholieke Kerk in Venezuela zal verbeteren en dat de overheid van dit land de godsdienstvrijheid weer zal gaan respecteren. In een korte verklaring zegt Joris van Voorst: "De hoop is nu dat de Rooms-Katholieke Kerk in Venezuela weer de vrijheid krijgt om haar pastorale taken uit te oefenen."

Hoewel 98% van de Venezolaanse bevolking katholiek is ligt de religieuze vrijheid van de Katholieke Kerk zwaar onder druk. Een bron van Kerk in Nood, die dicht bij de bisschoppenconferentie van Venezuela staat, geeft aan: "Het lijkt er sterk op dat de overheid in Venezuela de intentie heeft om het werk van de Kerk te elimineren." Zo heeft een nieuwe wet op het onderwijs er voor gezorgd dat alle religie uit de scholen zal verdwijnen, terwijl de religieuze vrijheid in de grondwet verankerd ligt en er veel van de scholen door de Katholieke Kerk geleid worden.

Joris van Voorst geeft aan dat zelfs een lokale overheid in het verleden een plan heeft geïntroduceerd om Katholieke scholen te onteigenen met als reden dat de gebouwen nodig waren in verband met ‘nationale belangen’. Hij wijst er tevens op dat er dit jaar een wetsvoorstel met betrekking tot religie en religieuze opvattingen door het Venezolaanse parlement zou worden behandeld. "Het is onduidelijk of dit al is gebeurd, maar het volk van Venezuela heeft hier een concrete kans om de religieuze vrijheid serieus te nemen", aldus de directeur van Kerk in Nood.

Bron: Kerk in Nood

Foto: UPI.COM