Kerk in Nood biedt hulp aan Irakese Christenen die vluchten voor vervolging

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Gezinnen die voor vervolging in Mosul en Bagdad de wijk nemen, zullen noodhulp ontvangen van de prominente katholieke hulporganisatie Kerk in Nood. De organisatie verleent...
20101215irak01

Gezinnen die voor vervolging in Mosul en Bagdad de wijk nemen, zullen noodhulp ontvangen van de prominente katholieke hulporganisatie Kerk in Nood. De organisatie verleent € 15.000 aan de slachtoffers van de massamoord op 31 oktober in de Syrisch katholieke kerk van Onze Lieve Vrouw van Zaligmaking waarbij 58 doden vielen en meer dan 70 personen werden gewond. Verder zal € 10.000 worden geboden aan de in armoede geraakte Christenen uit Bagdad die gevlucht zijn naar de Irakese steden Kirkuk en Salaymaniyah. Tevens verstrekt Kerk in Nood in het bisdom Zakho, in het hoge noorden van het land, € 25.000 voor voedselpakketten ten behoeve van honderden christelijke gezinnen. De hulp zal worden verleend door de Chaldese Zusters van de Dochters van Maria Onbevlekt Ontvangenis.

De aankondiging van Kerk in Nood komt tegelijk met berichten dat 500 christelijke gezinnen, meer dan 2.000 personen, in de laatste weken van Bagdad naar Mosul zijn gevlucht wegens voortdurend geweld en dreiging daarmee. Maandag werd bekend dat Hekmet Jaboure Samak an zijn vrouw, Samira, een bejaard christelijk echtpaar uit de wijk Bealdeyat in Bagdad, in hun woning om het leven zijn gebracht. Volgens kerkelijke zegslieden in Bagdad hadden de moordenaars zich met geweld toegang verschaft tot het huis waar het paar gedurende vele jaren had gewoond. Na de moord op de twee Christenen, plunderden de moordenaars hun huis grondig: "alles werd gestolen", zei de kerkelijke zegsman.

Vanuit noord Irak, sprak aartsbisschop Bashar Warda van Erbil zijn dank uit aan Kerk in Nood voor de voortdurende hulp. Hij voegde er aan toe dat Christenen op dit moment ernstig bevreesd zijn. Naar zijn zeggen "kunnen de Christenen in Bagdad en Mosul niet menswaardig leven. Zij voelen zich zelfs in hun eigen huis niet veilig en kunnen zich niet vrijelijk bewegen. Ze zijn zelfs bang om naar de kerk te gaan op zondag. Aartsbisschop Warda zei verder: "de mensen zouden onmiddellijk vertrekken als zij zouden kunnen. Het enige wat hen hiervan weerhoudt, is dat zij meestal erg arm zijn en als zij zouden vertrekken, moeite zouden hebben om werk, onderdak en een school voor hun kinderen te vinden. Volgens de aartsbisschop drukken makelaars in Bagdad de prijs van onroerend goed van Christenen met als gevolg dat deze Christenen bij verkoop moeite zouden hebben om elders een passende woning te vinden.

De hulp aan Christenen in het Midden Oosten is een prioriteit voor Kerk in Nood. Paus Benedictus XVI droeg hulporganisaties onlangs op steun te verlenen aan de gelovigen in deze streken, waar "de plaatselijke Kerk in haar bestaan wordt bedreigd".