Kerk in Nood betreurt dood patriarch Aleksei

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) betreurt de dood van patriarch Aleksei II van Moskou en heel Rusland.
alexei-200-x-267

De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) betreurt de dood van patriarch Aleksei II van Moskou en heel Rusland.

In een condoleanceboodschap aan de Heilige Synode schrijft ACN-president pater Joaquín Alliende dat "het droevige bericht over het heengaan van zijne heiligheid patriarch Aleksei II ons zeer heeft geschokt omdat wij ons als ‘Kerk in Nood’ zeer met de Russisch-orthodoxe Kerk verbonden voelen in alles wat zij meemaakt." "In de heilige Eucharistie bidden wij voor de zielenrust van de patriarch." Pater Alliende zegt verder dat hij God dankt voor alles wat Aleksei gedaan heeft om de katholieke en Russisch-orthodoxe Kerken tot elkaar te brengen.

ACN onderhoudt al zestien jaar intensieve contacten met de Russisch-orthodoxe Kerk. In 1992 verleende patriarch Aleksei tijdens een privé-audiëntie zijn zegen aan ACN-oprichter pater Werenfried van Straaten voor de bijdrage van Kerk in Nood aan de dialoog met de Russisch-orthodoxe Kerk. Die was door Kerk in Nood aangegaan op initiatief van paus Johannes Paulus II. Sindsdiens bestaat er een nauwe samenwerking en een goede verstandhouding tussen het Moskouse patriarchaat en Kerk in Nood. Dat ondersteunt de Russisch-orthodoxe Kerk vooral bij de priesteropleiding en de inrichting van seminaries en onderwijsinstellingen.

Patriarch Aleksei overleed afgelopen vrijdagmiddag in zijn residentie in Moskou. Hij werd in 1929 in Tallinn geboren en stond sinds 1990 aan het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk.

Bron: ACN