De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood heeft kritiek geuit op de gebrekkige overheidssteun voor op de vlucht gejaagde christenen in de deelstaat Orissa. Bijna een jaar na het begin van een gewelddadige en bloedige christenvervolging door hindoefundamentalisten verblijven nog meer dan duizend christenen in opvangkampen.
Volgens India-expert Marie-Ange Siebrecht heeft de regering aangekondigd de opvangkampen te willen sluiten terwijl de vluchtelingen uit vrees voor nieuw geweld niet naar hun dorpen terug durven keren. Hindoes hebben met nieuw geweld gedreigd en door de regering beloofde schadevergoedingen worden zelden uitgekeerd. Kerk in Nood roept de Indiase regering op een veilige terugkeer van de christenen naar hun dorpen te garanderen.
Op 23 augustus vorig jaar barstte een golf van geweld los tegen de christenen uit wraak vanwege de moord op een extremistische hindoeleider die het brein was achter eerder antichristelijk geweld. Bij aanvallen op meer dan 300 dorpen werden meer dan honderd christenen vermoord en raakten er tallozen gewond. 50.000 christenen sloegen op de vlucht. Duizenden huizen en tientallen kerken werden in de as gelegd.
Vertaling: KN