Kerk in Myanmar vernietigd

dinsdag, 06 december 2016
Nieuws

De St. Franciscus Xaverius-parochie in Mung Koe in Myanmar is vernietigd door bombardementen tijdens gevechten tussen het regeringsleger en etnische milities van de Kachin en Shan-stammen in het noordoosten van het land. Bisschop Philip Za Hawng van het bisdom Lashio: "Alleen de klokkentoren staat nog. De p​riesters, zusters en gelovigen zijn naar China gevlucht." 

"De rook die opsteeg, was van ver weg tot in de middag zichtbaar. De kerk was gebouwd van gewapend beton en is ingewijd in 2006." De St. Franciscus Xaverius kerk is gelegen in een broeinest waar botsingen tussen het leger en milities van ethische Kachin en Shan-rebellen veelvuldig voorkomen. De beide staten die naar de volkeren zijn vernoemd, liggen op de grens met China. De twee van in totaal 135 etnische groepen waaruit Myanmar is samengesteld, hebben altijd geworsteld om vreedzaam naast de centrale regering en een (etnisch) Birmese meerderheid te bestaan. In juni 2011 laaide de oorlog tussen de Tatmadaw en Kachin, na 17 jaren van relatieve rust, weer op. Dit heeft geleid tot tientallen burgerdoden en ten minste 120.000 ontheemden, die in 167 vluchtelingenkampen leven.

Sinds enkele weken is de opmars van het regeringsleger in het noord-oosten geïntensiveerd. De troepen vallen via de lucht en op het land posities van etnische milities aan. Daarbij is een onbekend aantal mensen gedood. Ook worden burgers zonder onderscheid gearresteerd. Aartsbisschop van Yangon, Kardinaal Charles Bo, heeft herhaaldelijk een beroep gedaan op het hele land om vredesbesprekingen te steunen.

Het bisdom van Lashio werd geboren uit het werk van de Italiaanse missionaris van de Pauselijke Instituut voor Buitenlandse Missies (PIME). Over de vernietiging van de parochie in het bisdom van Lashio, schrijft Mgr. Za Hawng: "De priesters en zusters zijn, samen met parochianen, gedwongen om hun toevlucht over de Chinese grens te zoeken. Ook de inwoners van de stad zijn gevlucht". De Chinese overheid heeft tenten neergezet om de vluchtelingen uit Myanmar (ongeveer 3000) te herbergen.

"De priesters en zusters komen bij gevechtspauzes terug naar de stad om het vee te voeren. De parochie ligt zeer dicht bij de Chinese grens. De plaats wordt vaak getroffen door gevechten omdat kort na de bouw van de kerk het regeringsleger een commandocentrale heeft gebouwd aan de andere kant van de weg." Mgr. Za Hawng roept op tot gebed: "Aan al wie deze regels lezen, gelieve te bidden voor vrede in Myanmar."

Bron: AsiaNews