Een brand in het hoofdkwartier van de katholieke Kerk in Malawi, dat de kantoren van de bisschoppen en priesters in de as legde, was een geval van brandstichting. Dat hebben lokale christelijke bronnen gemeld. De bronnen bevestigen dat de vernieling van de kantoren op 9 oktober onderdeel was van een lopende campagne van bomaanslagen op critici van de regering. De secretaris van de bisschoppenconferentie van Malawi, Pater George Buleyua, zei de meldingen van de bronnen niet te kunnen bevestigen maar wilde de mogelijkheid van brandstichting ook niet uitsluiten.
Buleya verklaarde dat de brand ontstond in het appartement van een van de priesters en oversloeg naar de kantoren. De vlammen kregen vat op het geheel van de kantoren en de woonverblijven van de priesters. Details over de oorzaak van de brand zijn niet bekend. De brand op de bisschoppelijke gebouwen vond plaats na een bomaanslag op het Instituut voor Politieke Actie begin september. Het instituut werd geleid door Rafik Hajat, een van de meest uitgesproken critici van president Bingu wa Mutharika. Ook op de woningen van andere regeringscritici is brand gesticht, inclusief oppositieleider Salim Bagus en mensrechtenactivist Macdonald Sembereka.
Zwijgen
De katholieke Kerk heeft het afgelopen jaar bij verschillende aangelegenheden kritiek uitgeoefend op de regering. Zo beschuldigde de invloedrijke bisschop Joseph Zuza van Mzuzu de regering ervan de samenleving, de media en de gemeenschap van gelovigen het zwijgen op te leggen. Deze laatste zouden volgens mgr. Zuza een rol moeten spelen in het veilig stellen van democratie en rechtsstaat. Mgr. Zuza uitte zijn kritiek op de Nationale Gebedsdag (16 augustus) in het bijzijn van president Bingu wa Mutharika. In juli veroordeelde de bisschop ook al het geweld van jongeren van de regerende Democratische Progressieve Partij in de tweede stad van het land, Blantyre. Vorig jaar publiceerde de bisschoppenconferentie een pastorale brief waarin de regering ervan beschuldigd werd "de welvaart van de mensen niet te bevorderen". Sinds die tijd is volgens mgr. Bulaya de actieradius van de Kerk aanzienlijk ingeperkt . De nationale afdeling van Kerk in Nood kreeg ook berichten binnen dat regeringsagenten bij de laatste bijeenkomst van de bisschoppenconferentie waren geïnfiltreerd om de Kerk te bespioneren.
Belangstelling
De secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie zei dat hij deze meldingen "noch kon bevestigen, noch ontkennen" maar dat de Kerk absoluut "in de belangstelling stond van de geheime dienst". Ook zei hij niet uit te sluiten dat telefoongesprekken van vertegenwoordigers van de Kerk afgeluisterd worden. Van de 15 miljoen inwoners van het Zuidoost Afrikaanse land zijn er bijna 4,6 miljoen katholiek. Ongeveer 80 procent van de bevolking is Christen en 13 procent moslim, terwijl de rest traditionele Afrikaanse godsdiensten aanhangen. (Bron: ACN)