Het bisdom Hongkong verzet zich tegen de poging van Peking invloed te krijgen op de 274 katholieke opleidingsinstellingen in de vroegere Britse kroonkolonie. Het bisdom heeft gerechtelijk bezwaar aangetekend tegen een nieuwe wet die op 1 juli van kracht moet worden, zei bisschop John Tong Hon vrijdag tegen persbureau KNA.
De wet voorziet erin dat de bisschop nog maar 60 procent van de directieleden van katholieke scholen of kinderdagverblijven kan benoemen. 40 procent zou dan voortaan door ouders, leerlingen of anderen gekozen worden. "Dat klinkt democratisch, maar kan een kleine opening bieden aan de staat om aan invloed te winnen", aldus mgr. Tong. Hij is bang voor verstoringen van het werk, zoals het aanwakkeren van discussies over schoolkruisen of schoolgebed door daartoe in de leiding geplaatste ouder- of lerarenvertegenwoordigers. Volgens het bisdom is de wet in tegenspraak met het verdrag tussen Groot-Brittanië en China dat de soevereiniteitsoverdracht van 1997 regelde.
Gegroeid
Wellicht is het opleggen van de nieuwe wet een reactie op de groei van het geloof in Hong Kong. Het aantal roepingen is groot, vooral nadat het bisdom priesterroepingen tot topprioriteit maakte in het wereldwijde jaar voor de priester. Vanaf het moment dat Hong Kong in 1997 weer een provincie van China werd, is de katholieke Kerk op het schiereiland eerder gegroeid dan ingeperkt. Het stelsel van een land, twee systemen, is eerder bevorderlijk voor het aantal katholieken geweest dan nadelig. Zo waren er vorig jaar 3040 volwassenen die zich met Pasen lieten dopen en zullen het er dit jaar 3400 zijn. (Bron:KNA)