Kerk in Caïro: "Politie beschermt aanvallers"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Na aanvallen op een christelijke uitvaart in de kathedraal van St. Mark's in Caïro, hebben vertegenwoordigers van de katholieke Kerk in Egypte ernstige beschuldigingen geuit aan de autoriteiten...
20130422_Egypt

ACN, Königstein – Pater Rafik Greiche, mediawoordvoerder van de Conferentie van de Egyptische katholieke bisschoppen’, vertelde de internationale katholieke pastorale hulporganisatie Kerk in Nood (KiN): "De ernstige interreligieuze onrust vond plaats in Khusus op 6 april en vier christenen verloren hun leven, islamitische fundamentalisten dreigde de kerk aan te vallen in Khusus als er een rouwdienst voor de doden zou worden gehouden. Daarom is de dienst verplaatst naar de kathedraal in Caïro. De politie moet zich bewust zijn geweest van de situatie. Dus waarom stond de politie niet voor de kathedraal? Ze kwamen pas twee uur later, en vervolgens beschermden ze de aanvallers."

Op 7 april, op het hoofdkwartier van de Koptisch-orthodoxe patriarch, waren er aanvallen op koptische christenen het bijwonen van de begrafenis van hun broeders, die de vorige dag waren overleden in Khasus in de buurt van Caïro. Onbekende personen vielen de rouwende mensen met stenen en molotovcocktails aan. Twee mensen werden gedood en meer dan 90 gewonden. Sprekend met KiN, veroordeelde de Koptisch-katholieke bisschop van Asyut, Kyrillos Samaan, de aanval: "Niemand had kunnen denken iemand zo’n belangrijk symbool voor alle Egyptenaren als de St. Mark’s in Caïro zou aanvallen. Het is schokkend. Maar we zullen nooit de echte motieven voor deze aanvallen weten."

Een paar uur na de aanslagen, verklaarde president Mohammed Morsi, die behoort tot de Moslim Broederschap, in een telefoongesprek met de Koptisch-orthodoxe patriarch Tawadros II zijn solidariteit. Pater Greiche reageerde hierop: "Maar wat had de president gedaan om de christenen te beschermen?" Bemoedigend, volgens Pater Greiche, is de solidariteit en sympathie van gematigde moslims: "Al onze moslim vrienden vertelden ons dat ze zich schamen voor de gebeurtenissen. Ik bezocht onlangs de Azhar Universiteit, het belangrijkste soennitische instituut. Sjeiks met wie we in contact zijn verzekeren ons dat dergelijke aanvallen niet in overeenstemming zijn met de islam "Pater Greiche vervolgde:" We zijn in permanent contact met de protestantse en orthodoxe kerken. We vinden veel overeenstemming. Dat is een zegen."

Vooral belangrijk, in de visie van Pater Greiche, is de toenadering tussen de Koptisch-orthodoxe en Koptische katholieke kerken sinds de verkiezing van Tawadros II als de nieuwe Koptisch-orthodoxe patriarch aan het begin van november 2012: "De sfeer tussen katholieken en orthodoxen Kopten is volledig veranderd. Tawadros is zeer open. Zo bezocht hij de inhuldiging van de nieuwe Koptisch Katholieke Patriarch Ibrahim Isaac. Dat was nog nooit eerder gebeurd. Maar in het bijzonder, het plan van de Koptische paus om de paus in Rome te bezoeken. Er is hier een echte verandering."

Bron: Kerk in Nood

Bron foto: Kerk in Nood