Kerk in Aleppo "bouwt om te blijven"

dinsdag, 24 november 2015
Nieuws
In Aleppo, Syrië, is de Kerk letterlijk bezig om de levens van de mensen weer op te bouwen.
ACN-20140722-11585

Abboud Banna is niet bepaald de gelukkigste man van Aleppo. Het huis van deze 74-jarige Melkitische Katholiek werd bij een recent bombardement op het Christelijke deel van Syrië’s grootste stad zwaar beschadigd. Samen met zijn vrouw Zakieh-Asmar (75), die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, zijn enige dochter Dalal en kleinkind Lina, woont hij nu in een aparte kamer, in afwachting van betere tijden. Een handkwetsuur maakt dat hij helemaal niet kan werken.

Financiering van wederopbouw
Gelukkig biedt de plaatselijke Kerk hem enige hoop. Onder auspiciën van het programma “Bouw om te blijven”, een ambitieus initiatief van de Metropolitaanse Aartsbisschop van Aleppo, Jean Clement Jeanbart, wordt er gestaag gewerkt aan de restauratie van het huis van de familie Banna. “Bouw om te blijven” voorziet in training van en in financiering voor Christenen wiens huishouden in de nu vier jaar durende burgeroorlog van het land is vernietigd.

Om de familie Banna zo te helpen dat zij elke maand weer verder kunnen, geeft de plaatselijke Kerk hen ook een bescheiden toelage. Zó begaan is deze onvermoeibare prelaat, die vastbesloten is om er voor te zorgen dat de Christenen een toekomst hebben in hun land, ook al kan de strijd in Syrië nog lang gaan duren.

Enorme schok
Mijnheer Banna is nog steeds van streek door de “enorme schok” die de inslag van de projectielen op zijn huis en op dat van zijn dochter teweeg bracht. Het maakte dat hij als een gek moest gaan zoeken naar een geschikte woonplek voor zijn vrouw. Dat hij door deze “afschuwelijke periode” van zijn leven heen is gekomen, schrijft hij toe aan zijn geloof. Hij benadrukt dat hij er altijd “op vertrouwd heeft dat God hem niet in de steek zou laten en dat Hij zijn pijn, vermoeidheid en angst zou verlichten.”

Hij is de plaatselijke Kerk heel erg dankbaar omdat deze reageerde met gulheid door het gezin de mogelijkheid te bieden om zonder kosten een kamer te gebruiken en door ervoor te zorgen dat zij voldoende eten en medische zorg kregen. “Zelfs al zitten we van tijd tot tijd met een tekort aan water en electra”, aldus mijnheer Banna, die “nog steeds lijdt onder angst voor projectielen.”

Hij bidt vandaag dat de “veiligheid van Aleppo verbetert” en hij verlangt naar de dag dat hij “naar zijn huis kan terugkeren en werk kan vinden om zijn gezin een betere toekomst te kunnen garanderen – met God’s hulp en met de hulp van de Kerk.” Intussen houdt Aartsbisschop Jeanbart met zijn “Build to Stay” programma de familie Banna op de been.

Dankzij de generositeit van donateur kon Kerk in Nood Aartsbisschop Jeanbart van Aleppo met een gift van €254.000 helpen om zijn programma “Bouw om te blijven” te starten.