Kerk houdt leger verantwoordelijk voor 25 doden in Egypte

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Katholieke Kerk houdt het Egyptische regime verantwoordelijk voor de dood van 25 mensen "merendeels Kopten "in de hevigste uitbarsting van geweld in het land sinds...

Kerk verontwaardigd over 25 doden en meer dan 200 gewonden in Caïro

De Katholieke Kerk houdt het Egyptische regime verantwoordelijk voor de dood van 25 mensen "merendeels Kopten "in de hevigste uitbarsting van geweld in het land sinds de val van Mubarak.

Volgens de Kerk hebben leger en politie "gebruik" gemaakt van relschoppers die, bewapend met stokken, stenen, zwaarden en geweren op zondagavond, 9 oktober in Caïro, zonder aanleiding demonstranten te lijf gingen. De duizenden demonstranten, onder wie zich zowel Moslims als Christenen bevonden, trokken op naar de Egyptische staatstelevisie om te demonstreren voor een betere bescherming van Christenen die de laatste maanden door een golf van aanslagen zijn getroffen. Bij het geweld in het centrum van Cairo, werden 25 mensen gedood "onder wie zeventien Koptische Christenen "en nog eens 200 gewond.

In een verklaring voor Kerk in Nood, zei pater Ravic Greiche, woordvoerder van de Katholieke Kerk in Egypte: "Wij beschuldigen het leger en de politie ervan zwervers en een bende straatvechters te hebben ingezet om de demonstranten aan te vallen. De aanvallers waren gewapend met zwaarden, stokken en stenen; sommigen hadden, naar het schijnt, ook vuurwapens. Er was geen enkele aanleiding voor geweld. Het ging om een vredelievende demonstratie." Volgens pater Greiche heerst er grote woede en verontwaardiging over de dood van de 25 demonstranten, merendeels jonge mensen van 20 tot 30 jaar: "Leger en politie zijn op confrontatie met de Kopten uit. Dat is het probleem.

Het gaat niet meer om een probleem tussen Christenen en Moslims." Naar zijn zeggen, was het onder Mubarak gemakkelijker om te demonstreren, maar het nieuwe bewind onder minister-president Essam Sharaf voelt niets voor dergelijke uitingen van vrijheid van meningsuiting. "Velen "niet alleen Christenen maar ook Moslims "zien de toekomst met angst en beven tegemoet." Pater Greiche beschuldigt de regering ook van medeplichtigheid aan brandstichting van kerken, door een andere kant uit te kijken wanneer extremistische moslims hun aanslagen uitvoeren.

Aanleiding tot het geweld van afgelopen zondag waren beschuldigingen aan het adres van de regering voor passiviteit bij de brandstichting in de herbouwde kerk van Marinab, een dorp in de zuid Egyptische provincie Aswan. De demonstranten eisten het vertrek van de gouverneur van Aswan die zij ervan beschuldigden eerst de bouwvergunning voor de kerk af te geven om vervolgens de kant van de extremisten te kiezen tegen de kerk. Pater Greiche hierover: "De gouverneur gaf de fundamentalisten het groene licht om de kerk bij Aswan plat te branden. Het is de vierde keer in de afgelopen maanden dat een kerk op deze manier door extremisten is platgebrand." Hij voegde eraan toe dat de Kerk het ontslag van de gouverneur had geëist en ook dat de wet zou worden verruimd om kerkenbouw makkelijker te maken.

Naar zijn zeggen, laten de fundamentalisten, die tot de val van Mubarak in februari door de president onder controle werden gehouden, steeds luider van zich horen en jagen zij veel Moslims en Christenen angst aan: ‘sinds de val van Mubarak", zegt pater Greiche, "treden de fundamentalisten steeds meer op de voorgrond. De regering laat hen hun gang gaan." Hij beschuldigt fundamentalisten ervan gebruik te maken van Facebook en andere media om Christenen zoveel onder druk te zetten dat zij het land willen ontvluchten. Naar zijn menig zijn de fundamentalisten ook vastbesloten de Islamitische Sharia in te voeren.

In Nederland heeft Joël Voordewind (ChristenUnie) schriftelijke kamervragen gesteld aan Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken, ook heeft hij hem opgeroepen om te erkennen dat de militaire overgangsraad in Egypte de Kopten niet beschermd en zelfs aanvalt. Op woensdag 13 oktober organiseert de ChristenUnie een spoedbijeenkomst met de koptische gemeenschap in Nederland en pers om over de gewelddadigheden van de afgelopen dagen te praten.