fbpx

Kerk Congo luidt klokken voor democratie

woensdag, 13 december 2017
Nieuws
De Congolese bisschoppen roepen op tot potten- en pannenprotest naar aanleiding van de tweede verjaardag van het akkoord voor een vreedzame transitie.
ACN-20160414CONGO39354

De Congolese Bisschoppenconferentie (CENCO) roept priesters in het hele land op om voortaan elke donderdagavond om 21 uur een kwartier lang de klokken van de kerken te luiden. Het protest kan versterkt worden met toeter- en fluitconcerten, vuvuzela’s (plastiek buizen met aan het uiteinde een kleine beker) en een oorverdovend potten- en pannenprotest. Met het initiatief willen de katholieke kerkleiders de toekomst van de democratie verzekeren en president Joseph Kabila op termijn tot aftreden oproepen.

Het kerkelijke protest komt twee jaar nadat president Kabila weigerde om van de macht af te zien en nieuwe presidentsverkiezingen toe te staan. Onder impuls van de katholieke Kerk kwam op oudejaarsavond 2016 een vredesakkoord tot stand tussen de regering en de belangrijkste oppositiepartijen. Daarin werd onder meer voorzien om eind 2017 presidentverkiezingen te organiseren. Tot die tijd zou Joseph Kabila nog kunnen aanblijven.

Begin november 2017 kondigde de Nationale Verkiezingscommissie presidents-, parlements-, provinciale én gemeenteraadsverkiezingen voor 23 december 2018 aan. Maar de oppositie ziet daarin slechts een strategie van Kabila, die als president al 17 jaar aan het hoofd staat van het land, om tijd te rekken en aan de macht te blijven. Officieel eindigde de termijn van Kabila op 19 december 2016.

Bron: Fides/Kerknet