De kerk in Burkina Faso, open voor vluchtelingen uit Mali, ondanks grote armoede in het land.
De staatsgreep in Mali heeft grote onzekerheid doen ontstaan. Als een brand uitbreekt weet men nooit in welke richting hij verder gaat. Het is nog rustig in het land, maar we weten niet wat zou kunnen gebeuren. Zo beschrijft Monseigneur Laurent Birforé Dabiré, bisschop van Dori voor kerk in Nood de consequenties van de crisis in Mali voor dit bisdom in het noorden van Burkina Faso.
"De ambassades van westelijke landen hebben hun eigen burgers aangeraden niet te reizen in de streek gelegen ten noorden van de stad Kaya. Deze stad bevindt zich ruim 150 kilometer ten zuiden van Dori. En wij als kerk hebben er ook de voorkeur aan gegeven de Europese missionarissen weg te brengen uit vrees dat zij zouden kunnen worden ontvoerd om losgeld te kunnen vragen." Een ander gevolg van het conflict is de massale stroom vluchtelingen. Het bisdom Dori dat in de Sahel ligt, op slechts 150 kilometer van de grens met Mali heeft ongeveer 40.000 vluchtelingen opgenomen. Deze zijn verdeeld over twee kampen. "In een streek die even arm is als de Sahel is het echt moeilijk tegemoet te komen aan de noden van duizenden Malinezen en tegelijkertijd ook nog de lokale bevolking te helpen, die voor het grootste deel niet eens beschikt over hetgeen aan de vluchtelingen wordt gegeven. We hebben onze inspanningen moeten verdubbelen, maar gelukkig heeft onze Caritas van verschillende kanten hulp gekregen."
Monseigneur Dabiré, die afgelopen januari is vertrokken vanuit het bisdom Diébougou in het zuiden naar Dori, beschrijft voor Kerk in Nood de geheel verschillende omstandigheden van de kerk in het noorden van Burkina Faso. "Terwijl in het zuiden veel meer Christenen wonen, maken zij hier maar 1% van de bevolking uit tegenover 95 tot 96% Moslims. "
Een ander instrument ter bevordering van vreedzaam samenleven wordt gevormd door de vijf katholieke scholen die, tengevolge van het kleine aantal Christenen, voornamelijk door Moslims bezocht worden.
Het bisdom bestuurt ook een middelbare school voor meisjes. Zo krijgen talrijke jonge meisjes die anders op de leeftijd van 14 of 15 jaar zouden trouwen een toekomst.
Ten slotte bedankt Monseigneur Dabiré de weldoeners van Kerk in Nood: "Wat u doet helpt de kerk echt om de opdracht van Christus uit te voeren daar waar het ontbreken van fondsen een dergelijke missie onmogelijk maakt. Ik heb zelf een studiebeurs van Kerk In Nood gekregen, die het mij mogelijk heeft gemaakt mijn studie in het canonieke recht te voltooien."
Bron: Marta Petrosillo, Kerk in Nood
Foto: Kerk in Nood
Vertaling: L.M. Vencken