“Kerk blijft zich geven voor vrede”

vrijdag, 23 juni 2017
Nieuws
Bij een aanval op de mijnstad Bria in de Centraal Afrikaanse Republiek zijn dinsdag tenminste honderd doden gevallen.
ACN-20140602-09533

Bij een aanval op de mijnstad Bria in de Centraal Afrikaanse Republiek zijn dinsdag tenminste honderd doden gevallen. Eén dag na het ondertekenen van een vredesakkoord dat dankzij de Katholieke gemeenschap Sant’Egidio tot stand kwam, is het staakt-het-vuren alweer geschonden.

Bria, stad van mijnen en vluchtelingen
Abt Gildas Gbénai van de St. Louis parochie in de stad: “Er zijn honderd doden gevallen en er is nog steeds veel spanning in stad.” De mijnstad Bria is strategisch belangrijke voor de vele milities, omdat vandaar de wegen gecontroleerd kunnen worden naar de diamantmijnen in de nabije omgeving. In de stad zelf worden duizenden vluchtelingen opgevangen, voor een groot deel afkomstig uit omliggende dorpen die worden geterroriseerd door milities. Een groot deel van hen vindt een veilige haven op het terrein de lokale kerk.

Eigengewin
Het conflict in de republiek wordt ten onrechte afgeschilderd als een religieus conflict tussen Christenen en Moslims. Hoewel dergelijk sektarisch geweld veelvuldig voorkomt, lag de motivatie van de strijdende Moslim-coalitie Séléka aanvankelijk meer in politieke ongelijkheid en armoede en waren de Anti-Balaka zelfverdedigingsmilities. Beide groepen zijn in de loop van het conflict, dat begon in 2012, versplinterd. Veel van de lokale commandanten gebruiken de fragiele situatie voor eigengewin door geld op te eisen voor de exploitatie van mijnen en reizigers geld afhandig te maken op de weinige wegen in het land.

Kerk zoekt vrede
Omdat de vele staatsgrepen het ambtelijk apparaat van de Centraal Afrikaanse Republiek hebben verzwakt, is de Katholieke Kerk er de enige functionerende en stabiele instantie. De Katholieke gemeenschap Sant’Egidio wist maandag leiders van 13 van de 14 milities te bewegen tot het ondertekenen van een vredesakkoord. Kardinaal Dieudonné probeert er samen met Imam Oumar Kobine Layama en de protestantse leider Nicolas Guérékoyamémé-Gbangou spanningen weg te nemen op plaatsen waar sektarisch geweld is of dreigt. De

Kerk blijft zich geven voor vrede, soms met gevaar voor eigen leven, zoals vorige maand in Bangassou, waar de bisschop Aguirre de Anti-Balaka tegenhield bij een aanval op de lokale moskee en de Moslims onderdak bood in de kathedraal. Met hulp van Kerk in Nood worden ruim 600 leken en religieuzen getraind in de interreligieuze dialoog en conflict-hantering. De vele gewapende jonge bandieten en huurlingen afkomstig uit Tsjaad en Soedan maken een lokale dialoog echter bijzonder moeilijk.

Kerk in Nood medewerker Dennis Peters sprak op NPO1 radio over de situatie en ontwikkelingen in het land. Klik hier voor het item, dat begint vanaf 27min53sec in de uitzending.