Kerk bemiddelt in gesprek met FARC

woensdag, 09 november 2016
Nieuws
Op verzoek van de Colombiaanse regering heeft de katholieke Kerk gesprekken gevoerd met de guerrillabeweging FARC.
farc-church-mortar

De voorzitter van de Colombiaanse bisschoppenconferentie voerde in Havanna gesprekken met FARC-leiders om in Bogotà verder te praten met regeringsvertegenwoordigers.

 

Kerk te hulp geroepen

 

De regering heeft de hulp van de Kerk ingeroepen om de vredesgesprekken met de FARC te hervatten. In oktober sloten beide partijen een principe-akkoord, maar dat werd in een referendum door een nipte meerderheid van de Colombianen afgewezen. Die vonden dat er te veel concessies waren gedaan aan de FARC.

 

Verzoening als doel

 

Aartsbisschop Luis Augusto Castro Quiroga heeft de FARC opgeroepen de uitslag van het referendum als een uitdrukking van democratie te respecteren. Ook drong hij er bij beide partijen op aan hun onderhandelingen te verbreden tegen de “expliciete achtergrond van verzoening”.

Ook benadrukte hij de noodzaak van genoegdoening tegenover de slachtoffers van het conflict en nabestaanden.

 

Gesprekken hervat

Beide partijen zijn akkoord gegaan met een blijvend staakt-het-vuren waar de bisschoppen op hadden aangedrongen. Inmiddels zijn de gesprekken tussen regering en FARC hervat. De onderhandelingen verlopen niet gemakkelijk, maar beide lijken vastbesloten eruit te komen.

 

 

 

Bron: CWN/Fides; foto: Camilo Rueda López ccby flickr.com